Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 29. péntek // Auguszta névnap

Átadták a Séd-völgyi futókört

2022. december 03., szombat
A 800 méteres, a lakosság számára ingyenesen használható futókört hivatalos átadó és közösségi rekreációs program keretében adták át.

Átadták a Séd-völgyben kialakított futókört, mellyel újabb sportcélú beruházás valósult meg a városban. Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, hogy közel 12 éve adták át a rendezvénytérként megálmodott, felújított és kialakított Séd-völgyet abban a reményben, hogy a lakosság és a városba látogató turisták számára kikapcsolódási lehetőséget tudnak biztosítani. A beruházás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a völgy megtelt élettel, a lakosság és a turisták számára is egy közkedvelt hellyé vált. Éppen ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy egy futókör kialakításával tovább növeli a völgy vonzerejét. A beruházás finanszírozásában az állam, az önkormányzat és az EKF is szerepet vállalt.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár a rendszeres testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet, melyet negatív tendenciájú statisztikai adatokkal is alátámasztott. Az országos hatókörű futókörépítési program ennek a tendenciának a megváltoztatására irányul. Az államtitkár nemcsak beszélt a mozgás fontosságáról, hanem az átadót követően maga is lefutott három kört a frissen átadott futópályán.

Dr. Szélpál Tamás, a Szabadidősport-szervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) főtitkára méltatta a beruházás és a futókörépítési program fontosságát, hangsúlyozta, hogy a veszprémi már a huszadik futókör az országban, amit a lakosság napi szinten használhat egészsége megőrzése érdekében.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kultúrát a lehető legtágabb értelemben értelmezik az EKF program keretében, melynek szerves része a sport, hiszen a testkultúra mellett hatalmas közösségformáló erővel bír, ami kiemelt célja az EKF 2023 projektnek is.

Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója a sajtónyilvános eseményen hangsúlyozta, hogy a városban két atlétikai klub – a VEDAC és az SVSE –, valamint több amatőr futóklub is működik, ezért a völgyben kialakított futókör az atlétika, a futás és a szabadidősport állandó reklámját is jelenti.

A 2023-as év kiemelt fontosságú Veszprém városa és a magyar atlétika szempontjából, hiszen Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa és Budapesten rendezik a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. Öt veszprémi atléta – a VEDAC-os Kövér Fanni és Pásztor Bence, az SVSE-s Bartha-Kéri Bianka, Szögi István és Kiss Gergő – is eséllyel pályázik a világbajnokságon való részvételre, ezért a sportolók jelképesen átadták a világbajnokság váltóbotját Porga Gyula polgármesternek, sok sikert kívánva a januárban induló, EKF 2023-as programsorozathoz.

A beruházáshoz kapcsolódóan helyi általános iskolák és a lakosság bevonásával négy közösségi rekreációs programot szerveznek a Völgyben, melyből kettő már sikeresen megvalósult.

Előzmény:
A 800 méteres futókör építése a 2021. évi Országos Futópálya-építési Program keretében, a „Kolostorok és Kertek a veszprémi vár tövében” elnevezésű közpark területén valósult meg. A Támogatói Okirat iktatószáma: MK_TSZ/180/2 (2021). A négy közösségi rekreációs program a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében valósul meg, finanszírozása az ET-INF-2021/11-4046 számú támogatói szerződéssel rendelkező, „Projektelőkészítési és lebonyolítási feladatok - Futókör a Séd-völgyben, Halle utcai parkoló, Játszóterek, Kiskuti Csárda” című támogatási szerződés keretében kapott forrás terhére történik.

Fotó: Wolf Attila