Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

Konferencia sportfejlesztési céllal

2022. június 12., vasárnap
Küzdősport centrum átadó, projektbemutató workshop és sportegyesületi fórum gazdagította az I. Veszprémi Sportfejlesztési Konferencia programját.

A Pannon Egyetem, a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC), a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) hagyományteremtő szándékkal és gazdag sportszakmai tartalommal rendezte meg az I. Veszprémi Sportfejlesztési Konferenciát.

A három programelemet tartalmazó rendezvény a VESC Küzdősport Centrumának átadásával kezdődött, az aktív pályafutásukat befejező sportolók munkaerőpiaci elhelyezkedését célzó Bounceback projekttel folytadódott, és a SOSZ képzési és finanszírozási programjait bemutató sportegyesesületi fórumával zárult.


A konferencia résztvevői

A stadion területén található régi tornászgyakorló felújításával valósulhatott meg a küzdősportosok régi álma: egy számukra kialakított terem, egy új otthon. A helyi sportegyesületek összefogásával, több magánszemély és cég támogatásával jött létre a VESC Küzdősport Centruma, melynek átadóján Szokolik Gergely, a klub ügyvezető elnöke elmondta, hogy a VESC ma már 11 szakosztállyal és több mint félezer sportolóval működik.


Az új küzdősport centrum

Az új centrumot a VESC küzdősport szakosztálya – grappling, thai-boksz, ökölvívás – mellett aikidosok, barantások, a Veszprémi Dózsa birkózói – akik a birkózószőnyeget biztosították a terembe –, valamint a VEDAC atlétái fogják használni.


Porga Gyula, Ovádi Péter és Szokolik Gergely

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is a példátlan helyi összefogást és a régóta fenálló probléma örömteli megoldását méltatta köszöntőbeszédében, majd a klubelnökkel közösen átvágták a nemzeti színű szalagot.

A küzdősportosok bemutatót tartottak Faragó Attila, Dobos Gergely és Horváth Ferenc edzők vezetésével. Az eseményen részt vett Sótonyi Mónika, a Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság elnöke, valamint Virág Lajos, a Sportegyesületek Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója is.


Németh Attila, Sótonyi Mónika és Virág Lajos

A konferencia programja az egyetemi könyvtárban folytatódott a 2020-ban indult „BOUNCEBACK - A veterán/visszavonult sportolók foglalkoztatását, valamint üzleti és vállalkozói szférában történő érvényesülését megkönnyítő innovatív tanulási módszerek kidolgozása” című projekthez kapcsolódó workshoppal.

Vámosi Réka projektmenedzser és Dr. Kővári Edit tréner bemutatták a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a VEDAC és több külföldi partner közös nemzetközi projektjének előrehaladását, majd egy kerekasztalbeszélgetés keretében osztotta meg tapasztalatait, véleményét a VEDAC részéről Németh Attila ügyvezető igazgató és Török Krisztián szakmai igazgató, valamint Pató Sándor, a Silverforg Informatika Kft. alapító tulajdonosa.


Dr. Kővári Edit, Török Krisztián és Pató Sándor

A projekt következő lépésében együttműködési megállapodások keretében fogják biztosítani a sportszervezetek rendelkezésére a kifejlesztett online tananyagot, majd a projekt egy nagy konferenciával zárul 2022. szeptemberében, az egyetemi sportnap keretében.

Az I. Veszprémi Sportfejlesztési Konferencia programját záró sportegyesületi fórumon a Sportegyesületek Országos Szövetségének szervezetfejlesztési és képzési igazgatója, Nagy József elmondta, hogy a SOSZ tagsága idén meghaladta a 750 sportszervezetet, ami többek között annak is köszönhető, hogy az elmúlt 6 évben 1250 millió Ft közvetlen támogatást tudott nyújtani kis és közepes kluboknak a Hiszek Benned Program keretében.


Nagy József

A SOSZ népszerűségét és taglétszám növekedését a szolgáltató tevékenységének dinamikus növekedésének is köszönheti. Rendszeres online képzések, tájékoztatók, jogi konzultációk, a SOSZ honlapján elérhető nyomtatvány- és dokumentumtár, valamint sportspecifikus termékek és szolgáltatások jelentik az ernyőszervezet szolgáltatási palettáját. A sportegyesületek online formában nyújthatják be tagfelvételi kérelmüket, melyről a szervezet honlapján bővebb tájékoztatás is olvasható.

A konferencia végén a jelenlévő sportszervezetek képviselői egy ebéd keretében cserélhettek eszmét az elhangzottakról, és kezdeményezhettek egymással jövőbeni sportszakmai együttműködéseket.