Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 29. hétfő // Péter névnap

Változtak az olimpiai nevezési szintek

2015. december 20., vasárnap
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség módosította a Riói Olimpia kvalifikációs szintjeit, csökkent a férfi kalapácsvetés és férfi maraton futás kiküldetési szintje.

Az IAAF nyilvánosságra hozta a jövő évi olimpiai nevezési szintek módosítását, melyet az idei pekingi világbajnokság tapasztalatai alapján állapítottak meg.

Veszprémi szempontból két kedvező szint változás is történt. Csökkent a férfi kalapácsvetés 78 méteres szintje 77 méterre, ami növeli Pásztor Bence olimpiai részvételének esélyét, az egyéni csúcsához képest alig több mint egy métert kell javulnia a következő évben a szintteljesítéshez.

Csökkent a férfi maraton futás olimpiai szintje is. A korábban meghatározott 2 óra 17 perc a Londoni Olimpiához képest jelentős szigorítást jelentett, de most két perccel enyhült (2:19) a kvalifikációs szint. A VEDAC két londoni olimpikon futója, a maratonista Kovács Tamás és a 3000 méter akadályról maratonra váltó Minczér Albert is célba vette a Riói Olimpia kiküldési szintjét.


A három londoni VEDAC-os: Kovács Tamás, Orbán Éva, Minczér Albert

A női kalapácsvetés kvalifikációs szintje nem változott, így a negyedik olimpiájára készülő Orbán Évának 71 métert kell teljesítenie. Egy jó felkészülés esetén Fertig Fruzsina is odaérhet az olimpiára.

A változtatások után az eddigi 14 magyar atléta kvóta mellé újabb három szintes eredménnyel gyarapodott a sportág. Józsa Gábor Frankfurtban elért 2;18:45 h maraton futásával, Rácz Sándor dudincei 50 km-es 4;05:03 h gyaloglásával és Gyurkó Fanni 2;43:17 h, Londonban elért maraton teljesítményével már 17 magyar atléta ért el a szintnél jobb eredményt. Női maratonban Gyurkó Fanni eredménye a negyedik szintes futás, a versenyen maximum három fő indulhat.