Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 28. vasárnap // Valéria névnap

Mozsdényi Józseftől búcsúzunk

2015. október 02., péntek
Életének 83. évében elhunyt Mozsdényi József, a VEDAC és elődegyesületeinek meghatározó dobóedzője, búcsúztatására október 6-án kerül sor.

Mozsdényi József életét az atlétika határozta meg, közel hat évtizeden át tevékenykedett edzőként a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a veszprémi elődegyesületekben.

Tapolcán ismerkedett meg az atlétikával, az 1948-as Londoni Olimpiát követően megalakult Tapolcai IAC alapító tagja volt, együtt nevelkedett a későbbi olimpiai bajnok (Helsinki, 1952) Csermák Józseffel. Tanulmányai során előbb szabó szakmunkás vizsgát tett, majd leérettségizett, és 1952-ben felvételt nyert a TF-re.

Már a főiskolás években kialakult körülötte egy dobócsoport, Zrinszky Miklós, Fabula György, Kapcsos Lajos, majd Harmathy Sándor (utóbbi a későbbiekben Zsivótzky Gyula edzője is volt) társaságában. Az edzéseket a Csörsz utcai pályán tartották az általános atlétikai képességek fejlesztésére koncentrálva, egybekötve a kalapácsvető technika gyakorlásával.

Mozsdényi József edzői pályafutása 1956-ban kezdődött Veszprémben, munkássága meghatározó egyéniségének Dr. Papp Pált tartotta, az ő nevéhez fűződik a veszprémi dobóatlétika megalapítása is. Első edzői sikereit 1958-ra datálta, amikor korosztályos bajnok, dobogós lett a TF későbbi docense, Keresztesy Katalin. Későbbi tanítványai között szerepelt a diszkoszvető Kripli Márta, akinek a nevéhez fűződik ma is a versenyszám eddigi legjobb magyar eredménye, Kiss Balázs olimpiai bajnok nevelőedzője Szabó Ernő, és későbbi felesége Izmindi Gizella is.

Edzői tevékenysége mellett sportvezetőként is tevékenykedett. A Veszprém Megyei Sporthivatal módszertani elnökhelyettese, majd a város sportfelügyelője volt.

1986-ban veseátültetésen esett át. A rehabilitációs évek után, 1994-ben a Vetési Albert gimnáziumban, a VEDAC színeiben újrakezdte az edzői tevékenységet, többek között edzője volt Ozoray Jennynek, Fertig Fruzsinának és Kálmán Alexandrának, valamint a tanítványai közt tudhatta fiát, Mozsdényi Dávidot is, aki az edzői munkáját is évek óta segítette.

Edzői munkásságának elismeréséül 2014-ben Veszprém Város Sportjáért elismerésben részesült a városi sportévnyitó ünnepségen.

Mozsdényi József temetésére október 6-án, kedden 15,00 órakor kerül sor Veszprémben, a Vámosi úti temetőben.