Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 04. szombat // Mónika névnap

Pekingre figyel a sportág

2015. augusztus 21., péntek
Szombaton kezdetét veszi az idei év legnagyobb atlétikai seregszemléje, három veszprémi atléta, Orbán Éva, Pásztor Bence és Hudi Ákos is dobókörbe áll.

Augusztus 22-től kilenc napon át rendezik meg a 15. IAAF Atlétikai Világbajnokságot a Pekingi Olimpiának is otthont adó Madárfészekben. Hazánkat 12 atléta képviseli, közülük három veszprémi. Figyelemre méltó létszám ez, hiszen a magyar küldöttség 25 %-át a VEDAC adja.

Alig két hete még csak Orbán Éva részvétele volt biztos, aki májusban, Pekingben teljesítette a VB-szintet 70,14 méterrel.

Pásztor Bence a veszprémi rendezésű Balaton Bajnokságon elért 75,74 méteres egyéni csúcsával számíthatott a VB-részvételre, de a biztos utazást jelentő 76 métertől 26 centiméterrel elmaradt, ezért meg kellett várnia a nemzetközi szövetség augusztus 10-én megérkező engedélyét, mely a világranglistán elfoglalt helyezése alapján biztosított számára VB-részvételt.

A veszprémi küldöttség létszáma két nappal később tovább bővült. Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémiájának szakmai vezetője telefonon kapta az értesítést, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntése alapján Orbán Éva és Pásztor Bence után Hudi Ákos is részt vehet a világbajnokságon a görögországi Nikitiben elért 74,53 méteres dobásának köszönhetően.

Pásztor Bence már tíz napja elutazott Japánba, ahol optimális körülmények között és jó hangulatban készülhetett a magyar csapat egy részével. Orbán Éva és Hudi Ákos hétfőn utazott el közvetlenül Pekingbe, ahol már együtt várja a szombati rajtot teljes magyar küldöttség.

Nem lesz könnyű dolgunk élőben követni az eseményeket, ugyanis Pekingben hatórás időeltolódás van, így a kalapácsvető selejtezőket magyar idő szerint hajnalban rendezik. Az IAAF honlapján élőben követhetjük az eseményeket, a VB-ről folyamatosan közvetít az M4 Sport és az Eurosport TV is.

A férfi kalapácsvetők mindjárt a nyitó napon, augusztus 22-én dobókörbe lépnek. Pásztor Bence az "A" csoportban lesz érdekelt, melynek küzdelmei magyar idő szerint 03:30-kor kezdődnek. Hudi Ákos a 04:55-kor kezdődő "B" csoportban kapott helyet. A másnapi döntőbe jutáshoz várhatóan 75 méter körüli eredményre lesz szükség, mely egyik veszprémi atlétától sem lehetetlen, ugyanakkor óriási bravúr lenne.

Orbán Éva augusztus 26-án 04:55-től lép dobókörbe a „B” csoportban. A rendkívül erős női mezőnyben az erőviszonyok alapján a döntőhöz 71 méter körüli eredmény fog kelleni, ami egyben olimpiai kvótát is jelentene Orbán Éva számára.

A jövő évi ötkarikás játékok előtt bizonyára rendkívül felkészült és erős mezőny várható a legtöbb versenyszámban. A három veszprémi VB-kvóta mindenképpen biztató a VEDAC számára a Riói Olimpia előtt, és igazolja a Dobóakadémiában folyó szakmai munkát.

A 12 fős magyar csapat tagjai: Baji Balázs (110m gát), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Hudi Ákos (kalapácsvetés), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Orbán Éva (kalapácsvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Pásztor Bence (kalapácsvetés), Szabó Barbara (magasugrás), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba)