Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 04. szombat // Mónika névnap

A VEDAC elnökségének 2015. július 23-i határozata

2015. augusztus 21., péntek
Az elnökség 5-0 arányban hozott határozata alapján meghosszabbította a jelenlegi ügyvezető, Németh Attila kinevezését, 2015. november 1-től, 5 évre.

Előzmények

A 2014. évben megújult elnökség összeállította a követelményrendszert, amelynek az egyesület ügyvezetőjének meg kell felelni. A VEDAC alapszabálya alapján kiírt álláspályázat több helyi és országos médium segítségével nagy publicitást kapott, a részletes és szigorú pályázati feltételek ellenére is nyolc pályázat érkezett be.

Az elvárások között szerepelt egyrészről az egyesület ügyviteli és üzleti vezetése, a finanszírozás fenntartásának kérdése, a támogatók és szponzorok kezelése, forrásfelhajtás és hasznosítás. A másik oldalról a sportszakmai felkészültséget vizsgálta az elnökség. A jelentkezőknek a sportversenyek szervezése, a Magyar Atlétikai Szövetséggel, a Sportegyesületek Országos Szövetségével való kapcsolatról való elképzeléseik mellett ki kellett fejteniük az utánpótlás-neveléssel és a szabadidős sporttevékenységgel kapcsolatos ötleteiket is.

A döntés

A nyolc pályázatot első körben az elnökségből egy szűkebb csoport, a pályáztató bizottság értékelte, az alapvető alkalmassági szempontok szerint. Ezek alapján az alkalmasnak minősített két pályázó anyagát értékelte az elnökség a 2015. július 23-i ülésén. A két pályázat közül végül az ötfős elnökség 5-0 arányban Németh Attila jelenlegi ügyvezető pályázatát támogatta.

Németh Attila a klub vezetésével és fejlesztésével kapcsolatos tervei konkrétak és előremutatóak, a pályázatában jól kifejtettek. Az elnökség melyben képviselteti magát Veszprém Megyei Jogú Város, a Pannon Egyetem és a versenyszféra is, továbbra is fontosnak tartja a versenysport támogatását, kiemelt fókusszal a közelgő olimpiára, ahova remélhetőleg több sportolót is tud a klub delegálni. Az elnökség másik üzenete és elvárása a régi-új ügyvezető irányába a várossal és az egyetemmel való kapcsolat erősítése (ehhez minden oldalról nyitottságot ígér az elnökség), valamint az élsporton kívüli szabadidős sporttevékenység erősítése a városban és vonzáskörzetében.

Az elnökség Németh Attila ügyvezetőt 2015. november 1-től, 5 évre nevezte ki.

Az ügyvezető igazgató bemutatása

Németh Attila közel 15 éves sportszervezői tapasztalattal rendelkezik, több száz sportrendezvényt szervezett és több sportszervezetben töltött be vezető pozíciót. Egyetemi tanulmányai alatt sportreferensként egyetemi sportrendezvényeket szervezett, tagja volt a Sport Tanácsadó Testületnek. A Veszprém Megyei Birkózó Szövetség főtitkáraként országos és nemzetközi birkózó versenyek főszervezője volt, pályázati projektmenedzsment, sportszponzorációs és sportmarketing tapasztalatokat is szerzett. 2009 novembere óta tölti be a VEDAC ügyvezető igazgatói posztját, 2010 márciusa óta a Sportegyesületek Országos Szövetsége Közép-dunántúli Régiós Szövetségének elnökségi tagja. A Veszprém Megyei Atlétikai Szövetség elnökségi tagja volt a szervezet 2013-as megszűntetéséig.

Elkötelezett híve a korrekt, őszinte emberi kapcsolatoknak, az egyéni érdekeket mindig alárendeli a közösség érdekeinek. Klubvezetőként a pénzügyi stabilitást tekinti első számú feladatának.

Hitvallása: „Nincs az a teljesítmény, ami feljogosít arra, hogy korlátokat állítsunk!”

Kiemelt fejlesztendő területek

Veszprém városának kiemelt sportegyesületként továbbra is az egyik legeredményesebb, az egyéni sportágakat között az első számú klubnak kell lennünk. Meg kell őriznünk a VEDAC sokoldalúságát, mely a hazai atlétikai klubok között betöltött vezető szerepünk egyik hosszú távú záloga. A nemzetközi eredményességben élen járó és akadémiai minősítést szerzett dobó szakágunk, a hazai klubok között az egyik legeredményesebb futó szakágunk és a leginkább fejlesztésre szoruló, de lehetőségeket rejtő ügyességi szakágunk megerősítése és fejlesztése egyaránt szükséges.

A klub egységét és fejlődését segítheti az elnökség által kezdeményezett stratégia kidolgozása, melybe az edzőket és egyesületi tagokat bevonva fokozott hatékonyságot érhetünk el. A bevételek növelését egy kölcsönös együttműködésen alapuló szponzori kör létrehozása is segítheti.

Egy jól szervezett önkéntes bázis kialakítása hozzájárulna a klub fejlődéséhez. Néhány terület, amiben szükség lenne önkéntesek bevonására: adománygyűjtő akciók – kiemelten az adó 1 % kampány – megszervezése, a klub honlapjának és Facebook oldalának szerkesztése, rendezvények szervezése, lebonyolítása, stb.

Az egyetemi tudásbázis, a létesítményhelyzetünk és a sportban rejlő együttműködési lehetőségek is indokolják, hogy még szorosabbá fűzzük a kapcsolatunkat a Pannon Egyetemmel többek között az egyetemi beiskolázás, a sportszakember-képzés, a pályázati projektek és a sportrendezvények terén. Az aláírt együttműködési megállapodásunkat minél több tartalommal kell megtölteni, amihez jó alapot jelent a Testnevelési és Sport Intézettel az elmúlt években folytatott közös munka.

Az edzők munkáját támogatni kell szakmai továbbképzésekkel. Szükség lenne a hagyományos képzési rendszeren belüli magasabb edzői fokozat megszerzésére, Kölyök Atlétikai Program képzésekre, valamint különböző tudományterületek (edzéselmélet, -módszertan, sportpszichológia, -pedagógia, táplálkozástan, stb.) szerinti specifikus továbbképzésekre, tanfolyamokra, szakmai programokra. Adaptálni lehet olyan módszertanokat, melyeket már sikeresen alkalmaznak fejlettebb országokban.

Erősíteni kell a Magyar Atlétikai Szövetséggel való kapcsolatot, megőrizni vezető szerepünket a hazai atlétikai klubok között. A hazai és nemzetközi eredményesség mellett konstruktív és innovatív munkát kell végeznünk, amiből az egész magyar atlétika meríteni tud.

Az utánpótlás-nevelés átszervezésére, korszerűsítésére van szükség, amit az edzőkkel folytatott aktív kommunikációval kíván megvalósítani a klub vezetése. Meg kell felelni a Kölyök Atlétikai Program és a Sport XXI Program versenyrendszere elvárásainak, növelni kell a tömegbázist, az utánpótlásunknak ki kell szolgálnia az élsport tevékenységünket, meg kell teremteni a szakágak és csoportok közötti átjárhatóság lehetőségét.

A szabadidősport tevékenységünk fejlesztésével magas szintű szolgáltatást tudunk nyújtani amatőr sportolók számára. A helyi és országos médiumokban tovább kell növelni a média megjelenések számát és minőségét.

A jelenlegi elhanyagolt, sérülésveszélyes, alacsony funkcionalitású, bérelt létesítményeink felújítása kapcsán elszalaszthatatlan lehetőség előtt állunk. A város és az egyetem támogató szándéka, konstruktivitása, valamint a felújítási forrásra vonatkozó szövetségi ígéret biztosíthatja a létesítmények felújítását. A tulajdonviszonyok rendezésébe kevésbé van beleszólási lehetőségünk, viszont a források lehívásában, a felújítás ütemezésében és a legjobb funkcionalitást, eszközellátottságot célzó tervdokumentáció-módosításban, véglegesítésében kulcsszerep vár ránk.