Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 04. szombat // Mónika névnap

A Madárfészek újra várja a legjobbakat

2015. augusztus 20., csütörtök
A 2008-as olimpia helyszínén, a pekingi Madárfészekben már minden készen áll, hogy magyar idő szerint szombaton hajnalban az idei év legfontosabb versenye, a jövő évi ötkarikás játékok szempontjából is kiemelt jelentőségű szabadtéri világbajnokság elkezdődjön.

A nyitónapra várva nemcsak az IAAF Tisztújító Kongresszusa adott témát, hanem a szervezet és egyik főtámogatójának közös, új kezdeményezésének bejelentése is, amelynek kapcsán számítanak a „sportok királynőjének” rajongóira is.

Az esti programok után egy szakértőkből álló csapat mindig összeállít egy listát, amelyen azon versenyzők szerepelnek majd, akik a legfigyelemreméltóbb produkcióval zárták a napot – fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül az adott szám győztese, érmesei stb. A neveket az IAAF weboldalán publikálják majd. A szurkolók feladata nem lesz más, mint minden versenynap végén voksolni az általuk vélt legjobbra.

Közvetlenül a világbajnokság után nyilvánosságra hozzák a napi győztesekből álló névsort – akik közül végül kikerül a „Bajnokok Bajnoka”. (A végső szavazás augusztus 31.- szeptember 4. között zajlik.) A „legjobbak legjobbja”, aki a legtöbb szavazatot kapja, a novemberi IAAF Atlétikai Világ Gálán Aranycipő díjban részesül Monacóban. Kétségkívül izgalmas és érdekes kezdeményezés, – bízunk benne, hazánk atlétái közül is lesznek, akikért ebben a „megmérettetésben” is szurkolhatunk.

Amíg a versenyek elkezdődnek, következzen néhány információ, statisztikai adat, szám, amelyek más szemszögből engednek betekintést a „ VB kulisszák mögé”:

- A versenyhelyszínen 300 szervezőbizottsági tag dolgozik majd a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében, az ő munkájukat 2800 önkéntes segíti,
- 202 Toyota autó kerül forgalomba és használatba,
- Több, mint 1,1 millió palack ásványvizet, 5300 ruházati felszerelést, valamint 7500 welcome csomagot osztanak ki,
- 7000 LED fal és 21 kivetítő került az épületek falára, a belvárosba és a repülőtér környékére,
- 1000 nemzeti zászlót, bannert helyeztek el a város különböző pontjain.
- 113 TV kamera közvetíti az eseményeket,
- A szmog és légszennyezés ellen is komoly erőfeszítéseket tett a szervezőbizottság: 2 erőművet zártak be, 8800 buszt korszerűsítettek, 178.000 motort vontak ki a forgalomból a VB idejére
- Zárásként a megnyitóról, amely augusztus 22-én 17,00-17,45 h között lesz a Madárfészekben: a két főpróbát augusztus 11-én és 13-án már megtartották, a ceremónián 1800 személy működik majd közre

A világbajnokságon a VEDAC-ot három atléta, Orbán Éva, Pásztor Bence és Hudi Ákos kalapácsvetők képviselik. Férfi kalapácsvetőink a rangos esemény nyitónapján, szombaton lépnek dobókörbe a másnapi döntő reményében, Orbán Éváért pedig szerdán szurkolhatunk.

A verseny honlapja

Forrás: IAAF/dt, masz.hu