Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. október 28. hétfő // Simon névnap

Hatalmas tömeg mozdult meg

2024. október 23., szerda
Veszprém város legnagyobb szabadidősport eseményévé nőtte ki magát a Fuss az iskoládért! - Valeo-Rotary Futónap, melyen az idén több mint ötezren vettek részt.

A Barátság Park adott otthont idén is a nagyszabású rendezvénynek, ahol közösségi futás során 2000 méter várt a résztvevőkre.

A hagyományos, iskolák közötti futóversenyt a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém bonyolította le. A program névadó támogatója ebben az esztendőben is a Valeo Magyarország volt, valamint számos vállalkozás állt támogatóként az esemény mögé.

A sportrendezvény elsődleges célja a mozgás és a szabadidő aktív eltöltésének népszerűsítése, de fontos cél a városi és a környékbeli iskolák sportfejlesztésének támogatása. A leghatékonyabban mozgósító hat oktatási intézmény, valamint az eseményen résztvevő négy szerencsés iskola összesen kétmillió forint sportcélú támogatásban részesült.


Réti Ildikó fitnesz instruktor előtt a hatalmas tömeg közösen melegített be

Az első négyezer induló pólót kapott ajándékba és a célban – a támogatóknak köszönhetően – befutócsomagot is osztottak a Valeo kollégái, hiszen a cég nem csak anyagilag, hanem a befutócsomagnál és az elkeveredett gyermekek menedzselésénél is oroszlán szerepet vállalt.

A közös bemelegítés után indult útnak a rekordlétszámú tömeg. Ezt követően pedig az iskolák közti váltófutást tartották meg. Itt három kategóriába is várták a nevezőket: alsó-, és felsőtagozatos, valamint a nyílt futamokokban versenyeztek a váltók.

Végül az iskolák közti mozgósítási versenyt a gyulafirátóti Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola nyerte 3508 diákmétert teljesítve, ezzel 500 ezer forint értékű támogatással gazdagodott.

A második helyezett a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 2013 diákméterrel 400 ezer forintos támogatásban részesült.

A Padányi Katolikus Iskola a harmadik helyen zárt, 1800 diákméterrel. Negyedik lett a Deák iskola, ötödik a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a hatodik pedig a Dózsa György Általános Iskola. A jutalmuk 300, 200, 150 és 100 ezer forintos támogatás volt.

További négy iskolát sorsoltak ki, amelyek 100 ezer forintos sporteszköz fejlesztési lehetőséget kaptak: a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, a felsőörsi Malomvölgyi Általános Iskola, a veszprémi Simonyi, valamint a szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola. További 100 ezer forintot nyert el a Rotary különdíjjal a legnagyobb létszámban megjelenő iskola, amely most a Padányi lett aki 828főt mozgósított.


A díjazott iskolák idén is boldogan vették át a vouchereket

Az idén először a váltófutás is a program része volt. Külön értékelték az alsó-, a felsőtagozatos és a nyílt kategóriát is. Utóbbiba cégek, civil szervezetek, baráti társaságok és családok is nevezhettek.

Eszerint az alsósoknál a Báthorys Sas Noémi, Papp Zétény, Zsebe Zétény, Szűcs Laura összeállítású kvartett nyert, megelőzve a Gyulaffy és a Deák iskola csapatait.

A felsősöknél a Gyulaffy iskola végzett az élen – Waller Ármin, Klausz Hunor, Varga Zétény és Gergely Ádám alkották a csapatot. Második lett a veszprémi Cholnoky, harmadik pedig a Báthory.

A nyílt kategóriában a Valeo – az Egyed Gabriella, Schweighardt Dániel, Rivnyák Zoltán, Martinez Ádám összeállításban - megelőzött mindenkit, második lett a Budapest School, míg harmadik helyen zárt az SVSE.

A rendezvényen más mozgásformákat és egyéb játékokat is kipróbálhattak a résztvevők. Izgalmas kihívás volt a Fighters Run pályája. A VEDAC szakembereinek köszönhetően többféle sportággal megismerkedhettek a gyerekek, felnőttek, Vajky László és Bécsi Nikolett irányításával bemutatkozott a klub küzdősport szakosztálya is. A Családi Társasjáték Egyesület standjánál hatalmas volt a választék a társasok kedvelőinek legnagyobb örömére. A Pannon Egyetem pultjánál a környezetvédelem fontos témái és a fenntartható életmód került fókuszba, míg a Raiffeisen egy külön rajzversenyt hirdetett érékes nyereményekkel, és egy bankfiókban kialakított kiállítással, egészen október 30-ig.

A program egyik látványossága volt a Valeo elektromos autója, amit közelről is meg lehetett csodálni.

Az idei esemény újdonsága volt, hogy megismerkedhettek a résztvevők a Sportoló Nemzet Programmal, melynek célja, hogy hazánkban minél többen rendszeresen sportoljanak.


A közösségi futás rajtjánál végtelennek tűnt a tömeg

A szervezők jövőre is folytatni tervezik az egyre nagyobbra növekvő, immár hagyományos, veszprémi összefogást kifejező eseményt.