Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 26. péntek // Ervin névnap

VB-döntő 12 év után!

2013. augusztus 16., péntek
A VEDAC háromszoros olimpikon kalapácsvetője, Orbán Éva bejutott a felnőtt atlétikai világbajnokság döntőjébe – és 8. lett –, amire Veszprémben 12 éve nem volt példa.

Moszkvában rendezték az idei felnőtt szabadtéri atlétikai világbajnokságot, ahol Orbán Éva női kalapácsvetésben (4 kg) képviselte a veszprémi színeket. A szerdai selejtezőből jó versenyzéssel a 11. helyen jutott be a döntőbe, amire Veszprémben 12 éve nem volt példa. (2001-ben, Edmontonban Kiss Balázs már olimpiai bajnokként jutott be a legjobb 12 közé, és hatodikként végzett.)

Péntek délután rendezték a finálét, ahol Orbán Éva 67,17 méterrel nyitott, majd a második kísérlete során 72,70 méterre repítette a kalapácsot, ami elegendő volt ahhoz, hogy három sorozatot követően bejusson a legjobb 8 közé, és újabb három kísérletet hajthasson végre.

A folytatásban már nem tudott javítani, de a legjobb eredményén kívül két dobása is 70 méter fölé szállt. Zentai Tibor tanítványa feltette a koronát egész éves teljesítményére, teljesítette a kitűzött célt, bejutott a döntőbe, sőt, a legjobb 8 közé is, ami pályafutása eddigi legjobb eredményének számít.

A versenyt az orosz Tatyana Lysenko nyerte 78,80 méteres új világbajnoki csúccsal, nagy csatában megelőzve a lengyel Anita Wlodarczykot, aki 78,46 méterrel lett második. A moszkvai döntő minden idők legerősebb női mezőnyét vonultatta fel, 70 méter alatti eredménnyel döntőbe sem lehetett kerülni, betlizett például a világcsúcstartó német Betty Heidler is. Ebben a mezőnyben lett 8. Orbán Éva!

forrás: hajraveszprem.hu