Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. június 13. csütörtök // Antal, Anett névnap

Sportprogramok az VEB 2023 jegyében

2023. október 26., csütörtök
Az elmúlt időszakban két kiemelt eseményt is szerveztünk a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa jegyében, a festői Séd-völgyében.

Előbb az olimpiai mozgalmat és az EKF-et népszerűsítve szervezett fáklyás futást a VEDAC a Betekints-völgyben.

Az Európa Kulturális Fővárosa program 1985-ben, míg az újkori olimpiai mozgalom 1896-ban indult, mindkettő egyaránt Athénból. A VEDAC rendezvénye szimbolikusan összekötötte ezt a két jelentős eseményt. Az elsősorban iskolás gyerekeknek szervezett programon ismert helyi sportolók is részt vettek, hogy népszerűsítsék az említett mozgalmak céljait. Gosztolai Mária, a VEDAC világ- és Európa-bajnok szenior dobóatlétája mellett ott volt a rendezvényen az egykori kiváló hosszútávfutó, Szemán János és Esső András is.

Száznál is többen vettek részt a szintén a Betekints-völgyben megrendezett EKF váltófutáson. A program a 2020 és 2024 közötti időszak Európa Kulturális Fővárosait népszerűsítette. A futáson az iskolás gyerekek átadták egymásnak a városok stafétáit, így Veszprém megkapta 2023-ban és továbbadta a 2024-es településeknek.

A futáson a litvániai Kaunas, a luxemburgi Esch, a szerbiai Újvidék, a romániai Temesvár, a görög Elefszína, a magyar Veszprémen kívül a 2024-es városok is jelképesen megjelentek, így az észt Tartu, az osztrák Bad Ischl, és a Norvég Bodo is.

A négy rendezvényből álló programsorozat október 28-án zárul le, az EKF települések váltófutásával.