Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2022. június 26. vasárnap // János névnap

Egyéni és csapat győzelem

2013. szeptember 15., vasárnap
A Nike Budapest Félmaraton keretében megrendezett országos bajnokságon Kovács Tamás és a VEDAC férfi csapata is bajnoki címet szerzett.

A 28. alkalommal kiírt Nike Budapest Félmaratonra, amely egyben a félmaratoni országos bajnokság volt, rekordszámú futó, összesen 12 850-en, nevezett, köztük 1330 csapat. Új csúcs az is, hogy mintegy 65 országból érkeztek sportolók, mintegy 1600-an.

A rajt előtt soha nem látott létszámokat regisztráltak a 28. Nike Budapest Félmaratonin. Hatalmas tömeg gyűlt össze, s bizony majdnem negyedóra kellett, hogy a rajt területről mindenki nekivághasson a 21097,5 kilométeres távnak. Az utolsó rajtoló ugyanis 13 perccel az első után kerülhetett sorra.

A versenyben fél távnál még Koszár Zsolt vezetett, azonban 11 kilométer után megelőzte a kenyai Henry Kemboi. A 32 éves sportolónak heves támadásokat kellett visszavernie, ugyanis a veszprémi Kovács Tamás végül csak tizenhat másodperccel maradt el tőle. A londoni olimpiát is megjárt hosszútávfutó így az ob aranyéremmel vigasztalódhatott. Egyébként ő az első férfi atléta, aki kétszer is nyerni tudott a félmaratonin, először 2011-ben állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

„- Negyedik alkalommal álltam rajthoz a Nike Félmaratonon, ezen a pályán a legjobb eredményemet értem ma el – mondta Kovács Tamás. – Igaz, huszonegy kilométeren az egyéni csúcsom 63:53. A rajt előtt azt terveztem el, hogy az első tizenöt kilométeren még nem robbantok, megvárom, hogyan alakul a mezőny, és akkor már látni fogom, mennyi van a mai napban. Meglepett, hogy egy komolyabb boly alakult ki az elején: nyolcan-kilencen léptünk el a mezőnytől, majd a kenyai srác leszakított minket.

Elsősorban a magyar bajnokságra koncentráltam, nem tudtam mennyi erő van Henry Kemboiban. Tizenhárom és húsz km között nagyon nehéz volt, több alkalommal is leszakadtam, sok energiát vett ki belőlem a felzárkózás. A végére mégis össze tudtam kapni magam. Idén meg akartam mutatni a többieknek, hogy még nem kell engem leírni.”

A nőknél 2007, 2009, 2010 és 2012 után ötödször érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést Papp Krisztina, aki végig kézben tartotta az irányítást és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

Csapatbajnoki címet szerzett a felnőtteknél a VEDAC ffi /Kovács Tamás, Fonyó Sándor, Kis Áron – az UTE női/ Papp Krisztina, Erdélyi Zsófia, Iván-Zsolnai Zsanett és U23-ban a BEAC ffi hármasa/ Csere Gáspár, Dani Áron, Vitárius Bence.

További érdekes rekordokról is beszámolhatunk a viadalról. A futók számára 800 négyzetméternyi asztalfelületen, összesen 400 darab asztalon szolgálták fel a frissítőket és a szőlőcukrot, valamint a banánt. Legtöbb természetesen a vízből fogyott, összesen 162 ezer két deciliteres vizespoharat töltöttek fel, de 4000 liter izotóniás italt is elfogyasztottak a résztvevők. A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, 200 mobil vécével várták a futókat, amelyből ötvenet az útvonal mentén helyeztek el.

forrás: hajraveszprem.hu