Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2022. augusztus 08. hétfő // László névnap

Kövér Fanni az év ifjúsági női atlétája

2021. december 18., szombat
A VEDAC világ- és európai ranglista második helyezett, magyar csúcstartó, U20 EB 4. gerelyhajítója impozáns évet tudhat maga mögött.

Az év atlétája díjakat a Magyar Atlétikai Szövetség 1964 óta ítéli oda minden évben, az adott év legeredményesebb versenyzőinek. Ifjúsági női kategóriában nem volt nehéz a választás, hiszen Kövér Fanni eredményei kiemelkednek korosztályából, sőt, az U20 és felnőtt mezőnyben is a legjobbak között állják meg a helyüket.

Ami az U18-as versenyeket illeti, Kövér Fanni a korábbi évekhez hasonlóan az országos bajnokságot gerelyhajításban és diszkoszvetésben is megnyerte, majd ugyanezt tette az U18 Válogatott Viadalon és az egész szezont felölelő versenysorozat fináléjában, a Magyar Liga döntőn is.

Fanni az idei évnek új edzővel, Török Krisztiánnal vágott neki, és már a gödöllői szezonkezdet is remekül sikerült, hiszen új U18 országos csúccsal tette le a névjegyét, melyet a szezon során többször tovább javított, mígnem az U18 Országos Bajnokságon beállította a jelenleg is érvényes 59.04 méteres csúcsot. Ezzel az eredménnyel nemcsak a hazai mezőnyből emelkedik ki, hanem az U18 világ- és Európa ranglistán is a második helyet foglalja el.

A várva várt U18 Európa-bajnokságot a járványhelyzet miatt törtölték, ahol Fanni egyértelmű éremesélyesnek számított, de sok idő nem volt búslakodni, hiszen egy korosztállyal feljebb, az U20-as kontinensviadalra is rendelkezett szinttel, így utazhatott Tallinba, ahol a VEDAC-ot négy sportoló – Kövér Fanni (4.), Csatári Jázmin (17.), Csekő Miklós (12.), Strigencz Zalán (8.) – és három edző – Török Krisztián, Mozsdényi Dávid és Dobos Máté – képviselte.


A VEDAC-os küldöttség az U20 Európa-bajnokságon

Fanni a női gerelyhajítás selejtezőjéből rendkívül magabiztos versenyzéssel jutott döntőbe, ahol a hatalmas sikernek számító 4. helyet szerezte meg. A következő két évben U20 Európa- és világbajnokságot is rendeznek, melyre az idei EB-n elért eredményével dobogóesélyesnek számít.

A kiváló eredménysorozat és az elmaradt U18 EB mellett még egy potenciális éremről „csúszott le” Fanni, ugyanis a tavalyról elhalasztott kenyai U20 világbajnokságra a járványhelyzet miatt nem utazhatott el. Bízzunk benne, hogy amit az élet idén elvett, azt jövőre visszaadja!

Fanni impozáns eredménylistájáról érdemes megemlíteni, hogy a világszínvonalú U18-as és U20-as eredményei mellett már a hazai felnőtt élmezőnybe is tartozik, hiszen gerelyhajításban második, diszkoszvetésben – Mozsdényi Dávid felkészítése mellett – harmadik lett a felnőtt országos bajnokságon. Meghívást kapott a legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi atlétikai viadalra, a Gyulai Memorialra, ahol a mezőny legfiatalabb tagjaként, mindössze 17 évesen döntőbe jutott, és az előkelő hatodik helyen végzett, majd a Magyar Nagydíjsorozat budapesti állomásán a Rioi Olimpia bajnokát, Sara Kolakot is megelőzve az 5. helyet szerezte meg.


Kövér Fanni edzőivel, Török Krsiztiánnal és Mozsdényi Dáviddal

Kövér Fanni számára az U20-as világversenyek mellett a felnőtt világversenyek is elérhető közelségbe kerültek. A jövő évi Európa-bajnokság, a 2023-as budapesti rendezésű világbajnokság és a 2024-es Párizsi Olimpia is reális cél lehet a VEDAC kiválósága számára, azonban a folyamatos fejlődés, a stabil versenyzés és a hosszú, eredményes pályafutás talán még ezeknél is fontosabb.