Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 18. csütörtök // Andrea névnap

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember

2021. január 26., kedd
A VEDAC szakközépiskolás sportolóinak is kiváló lehetőséget jelenthet a februárban induló Sport és tanulás program.

Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.

Hogy a kiváló sport- és tanulmányi eredmények mennyire nem zárják ki egymást, arra jó példa Rasovszky Kristóf világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok magyar úszó, a Pannon Egyetem villamosmérnök szakos hallgatója, aki maga is a program támogatottja. Az intézményben ugyanis már hét éve sikeresen működik a Sport és Tanulás Program (STP), amelynek elsődleges célja, hogy felkutassa a rejtett sporttehetségeket és segítse tanulmányi előremenetelüket.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a célkitűzés a szakképzésben is hasonló: az ismert, sikeres sportolók az oktatási intézmény hírnevét, vonzerejét is növelik, a tehetségeknek pedig közben olyan hátteret tudunk biztosítani, aminek köszönhetően egy biztosnak számító szakmát is szerezhetnek sport karrierjük építése közben – mondta el a projekt keddi sajtótájékoztatóján.

Ehhez a szakképzésben továbbtanuló kiváló utánpótlás sportolók oktatásával kapcsolatos igényeket tanulói és oktatói oldalról egyaránt felmérik, illetve koordinálják a szükséges feltételek biztosítását, például egyéni tanrendet alakítanak ki a tanulónak, mentorálják őt. Az elképzelések szerint a centrum félévente összesen 35-40 résztvevővel számol, akik közül a legjobban teljesítő 15-20 sportolót sportösztöndíjjal is támogatják. A díjazottakat a sporteredmények alapján három kategóriába sorolják: az első kategóriában 20 ezer, a másodikban 15 ezer, míg a harmadikban 10 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak a diákok havonta.

Kavalecz Gábor hozzátette, a kiemelkedő eredményekkel bíró sportolók sportban és megyében való megtartása mellett a program kiemelt feladata az is, hogy a diákokat később a Pannon Egyetem, majd a veszprémi és környékbeli vállalkozások felé terelje. Ennek érdekében utóbbiakkal folyamatos kapcsolatot fognak fenntartani az STP-ben résztvevő tanulók foglalkoztatásával kapcsolatban, míg az egyetemmel együttműködési megállapodást kötöttek a program irányelveinek meghatározására, a felvételi rendszer aktualizálása és a továbbtanulás elősegítése érdekében.

Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézetének igazgatója úgy fogalmazott, a Szakképzési Centrum részéről óriási előrelátást és nyitottságot jelent, hogy meglátták a programban rejlő lehetőségeket és tartalékokat. Ezzel mindegyik szereplő – az iskola, az egyetem, a sportoló és a mögötte álló egyesület – is nyer: az iskola eredményes sportolókat kap, ami emeli az intézmény minőségét, az egyetem ugyancsak gazdagodik, a sportoló kettős életpályamodellt valósíthat meg (ami a szülőknek is megnyugvás), míg az egyesületnek a továbbiakban nem kell azzal bajlódnia, hogy maga hozza létre azt a hátteret, ami szükséges a sportoló tanulmányainak koordinálásához, hiszen ezt a program biztosítja.

Stiglic Edit, a Veszprémi Szakképzési Centrum pályázati referense elmondta, a programba való bekerülésnek két alapfeltétele van: a pályázóknak egy online kérdőívet kell kitölteniük személyes, iskolai és egyesületi adataik megadásával, illetve egy hivatalos sportegyesületi igazolást kell benyújtaniuk a megelőző egy év legjobb sporteredményeiről a palyazat@veszpremszc.hu e-mail címre. A jelentkezési határidő tavaszi félév esetén február 15., őszi félévben szeptember 15. A támogatásról bizottság dönt, a programba bekerült tanulókkal és egyesületükkel pedig a Centrum megállapodást köt, az ösztöndíjban részesülőkkel pedig ösztöndíj szerződést.

Forrás: vehir.hu, Szerző: Bertalan Melinda, Fotós: Kovács Bálint

További információk és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok elérhetőek a Veszprémi Szakképzési Centrum honlapján.

Biztatjuk a VEDAC és más egyesület sportolóit is, hogy jelentkezzenek a programra!