Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

Átalakult a dobópályánk

2021. január 15., péntek
Befejeződött a egyesületünk használatába adott több funkciós dobópálya építésének első üteme. A 63 millió forintos beruházásnak köszönhetően biztonságosabb edzésmunka végezhető a VEDAC Dobóakadémiáján.

A több mint három évtizeddel ezelőtt épült dobó- és futópályák a mindennapos edzésmunka és a VEDAC versenyrendezési aktivitása mellett felújításra szorultak, ezért a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a sportágfejlesztési támogatás keretében javasolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), hogy a VEDAC dobó- és futópályáit újítsák fel. Ennek első üteme most lezárult. A beruházást a BMSK Zrt. bonyolította le, a MASZ hitelesítését és a műszaki átadást követően a kedvezményezett pedig Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata lett.

A Modern Városok Program keretében új tornászgyakorló épül a régi dobópálya egy részére, a dobópálya pedig feljebb tolódott a Wartha Vince és a Stadion utca sarkának irányába. A munkálatok során elbontották az idők során elkopott és balesetveszélyes műfüves labdarúgó pályát, a korábban lelátóként funkcionáló domboldalt, valamint a bitumenes pályát. Mindezek helyére kialakítottak két új kalapács- és diszkoszvetésre alkalmas dobókört ketreccel és hálóval, illetve egy 36 méter hosszú, rekortán borítású gerelyhajító nekifutót.

A beruházás nettó 63 millió forintból vált valóra, 240 nap alatt. A dobópálya átrendezésével egy hosszú ideje fennálló veszélyforrást is sikerült megszüntetni, ugyanis a régi műfüves labdarúgó pályát rendszeresen a dobópályán keresztül közelítették meg, ami állandó balesetveszélyt jelentett a dobóedzések során. A kispályás focit kedvelők számára időközben két új műfüves labdarúgó pálya is épült a Jutasi úton.


Ovádi Péter, Porga Gyula és Török Krisztián

A felújított dobópályát már használatba is vették az atléták, viszont tavasszal még egy tereprendezés és füvesítési munkálat vár a pályára, amit az időjárási körülmények miatt decemberben már nem lehetett elvégezni. A dobópálya felújítása a második ütem megvalósulásával válik majd teljessé, amely Veszprém város önkormányzatának hathatós segítségével még idén megvalósulhat. A tervek szerint kialakítják a pályák világítását, kiépítik az öntöző rendszert, valamint két új súlylökő kör kialakítására is szükség lesz. Ezen túl a VEDAC Dobóakadémiájának óriási szüksége van egy a szombathelyihez hasonló fedett dobókörre, hogy a téli edzésmunka minősége, mennyisége javuljon.


Porga Gyula, Ovádi Péter és Németh Attila

A csütörtökön tartott dobópálya átadást a viharos és jeges szél miatt a futófolyosón bonyolították le. Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője viccesen megjegyezte, a VEDAC ügyvezetője, Németh Attila ravaszul azon a helyen rendezi meg az átadót, amit a jövőben fel kell újítani.

- Örülünk, hogy újabb sportos beruházás valósulhatott meg a megyeszékhelyen. A Modern Városok Program segítségével épül a sportuszoda, a jégpálya, a szomszédban a tornászgyakorló. Azonban fontos, hogy egy olyan népszerű és eredményes egyesület, mint a VEDAC is tudjon fejlődni. A klub edzői garanciát jelentenek a jó szereplésre, és bízom benne, hogy a következő olimpián VEDAC-os sportolóért is szoríthatunk - fogalmazott.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, a veszprémi sportélet sokkal jelentősebb, mint amilyen infrastruktúra ehhez rendelkezésre áll.

- A futófolyosó, ahol állunk, 1977-ben épült. Azóta itt jelentős felújítás nem történt, retro hangulat uralkodik, ahogy körülnézünk. Vitathatatlan, hogy a stadion rekonstrukciója nagyon fontossá vált, ezzel együtt a futópálya és a futófolyosó felújítása is - hangsúlyozta.

Porga Gyula kiemelte, egy város sportélete mindig három pilléren nyugszik: az élsporton, amely példaképeket is ad a fiataloknak, az utánpótlássport, valamint a szabadidősport. A város utóbbi területén több beruházást is végzett számos közterületen, azonban továbbiakra is szükség van.

- Ahol most tartunk, az egy fontos pillanat és nem a végállomás, újabb felújításokat, beruházásokat tervezünk - húzta alá.

A futópálya rekonstrukciójára sem kell sokat várni, hiszen szintén a Magyar Atlétikai Szövetség támogatásának köszönhetően még idén elkezdődhetnek a munkálatok, hamarosan lezárul a vonatkozó közbeszerzési eljárás. A VEDAC felújított dobó- és futópályáját nemcsak a város tradicionális atlétikai klubja fogja használni, hanem más atlétikai és egyéb sportegyesületek is, az odajáró iskolás csoportok, valamint a különböző diákolimpiai események, versenyek színvonala is emelkedik majd.

A közeli jövőben Veszprém város önkormányzata a Modern Városok Program keretében a futófolyosó helyére egy több funkciós atlétikai csarnok létrehozását is tervezi, amely jelenleg a tervezés, illetve a forrás igénylés fázisában van.