Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 20. szombat // Konrád, Tivadar névnap

Éremeső a hegyifutó országos bajnokságon

2020. július 22., szerda
Kimagaslóan szerepeltek sportolóink a hétvégén megrendezett hegyifutó országos bajnokságon.

A bajnokságot minden évben a Mátrában rendezik, a résztvevőknek az ország legmagasabb pontját, az 1014 méter magas Kékestetőt kell meghódítaniuk.

Az újonc, serdülő, ifjúsági és junior korosztálynak, valamint a nyílt felnőtt korcsoportnak öt kilométeres távot írtak elő a szervezők, és Mátraházáról rajtoltak el a résztvevők. A profi felnőttekre viszont tíz kőkemény kilométer várt Parádfürdőről a csúcsra.

Az újonc lányok között két veszprémi is dobogóra állhatott: Esső Dóra volt a leggyorsabb (30:24), míg a bronzérmet Vajthó Barbara szerezte meg (32:08). A serdülőknél Szemán Kata két percet javított tavalyi idején és 29:14 perces idővel ezüstérmet vehetett át. Ugyanitt Rédling Renáta 30:14 perccel a negyedik helyen végzett, mindössze tíz másodperccel lemaradva a dobogóról, míg Németh Dóra a nyolcadik helyen futott be (34:26).

Az újonc és serdülő korosztályt csapatban együtt értékelték, s a VEDAC „A” csapata, az Esső Dóra, Szemán Kata, Rédling Renáta összeállításban aranyérmet ünnepelhetett. A VEDAC „B” Németh Dórával, Bognár Emmával és Vajthó Barbarával a negyedik helyet szerezte meg.

A serdülő fiúknál Balogh Attila érte el a legjobb veszprémi eredményt, negyedikként zárt (29:16), s csak kilenc másodperc kellett volna neki a bronzhoz.

Az ifjúsági lányoknál Szemán Kitti 29:06 perccel a harmadik helyen ért fel a Kékesre. A junior kategóriában a tájfutással is foglalkozó Mérő Dominika pedig második helyezést szerzett (28:07), Lantai Anna pedig ötödik lett (30:43).

Az ifi-junior közös korcsoportban szintén a VEDAC-é lett a bajnoki cím. A trió tagjai: Szemán Kitti, Mérő Dominika és Lantai Anna.

A felnőtt férfiaknál Kis Áron (49:29) második helyezését kell kiemelni, aki saját M35-ös korosztályában viszont nem talált legyőzőre. Összetettben a kilencedik helyezett Odonics Gáborral (53:14), valamint a tizedik Görög Dániellel (53.14) pedig csapatbajnoki címet érdemelt ki.

Szólnunk kell még Fonyó Sándorról, aki tizenharmadik lett (54:01), saját kategóriájában (M35) negyedikként végzett.

A nyílt férfi öt kilométeres távon, az M50-es kategóriában Szemán János szerzett 30:30 perccel ezüstérmet.

- A sokszoros hegyifutó bajnokunk, Fonyó Sándor hosszú sérülés sorozat után tért vissza. Fizikálisan az állapota még nem az igazi, de ahogy tér vissza az ereje úgy fog folyamatosan fejlődni – hangsúlyozta Szemán János, hozzátette még, elképesztően jó érzés volt saját tanítványaival együtt rajthoz állni Mátraházán.

- Nem sok edzőnek adatik meg, hogy saját futóival közösen vehet részt egy-egy versenyen. A fiúk, lányok azonban egyre ügyesebbek, gyorsabbak és bár nem számítottam rá, de a hajrában többeknek sikerült ellépnie tőlem. A lényeg persze az ő szereplésük, én már csak a magam örömére űzöm ezt a sportágat – mondta nevetve.

Szemán János megemlítette még, kicsit céltalanok, hiszen nem tudni, milyen versenyeken vehetnek részt a következő hetekben, ám nagyon bízik benne, hogy az ifjúsági, illetve később az újonc, serdülő országos bajnokságot meg tudják rendezni és ott tanítványai meg tudják mutatni, mire képesek.