Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 25. csütörtök // Márk névnap

Folytonosság és céltudatosság

2019. november 08., péntek
Változatlan összetételben, egyhangú szavazás után folytathatja a megkezdett munkát a VEDAC elnöksége és Felügyelő Bizottsága.

Tisztújító küldött közgyűlést tartott a egyesületünk a minap a Simonyi Zsigmond Általános Iskola aulájában, melyre az egyesület elnöksége és Felügyelőbizottsága ötéves mandátumának lejárta miatt került sor.

Az első napirendi pont keretében Németh Attila, a klub ügyvezető igazgatója értékelte a VEDAC 2016-2020 időszakra vonatkozó stratégiájának előrehaladását a kitűzött stratégiai célok megvalósításának fényében.

A stratégia megvalósíthatóságának egyik alapfeltétele volt, hogy a klubnak legyen szakmai vezetése, ezért 2016. novemberétől Török Krisztián tölti be a szakmai igazgatói pozíciót, aki párhuzamosan a Magyar Atlétikai Szövetség dobó szakágának referense is. Török kinevezése jó döntésnek bizonyult, hiszen munkájának eredménye már az elmúlt három évben is látható volt.

A nemzetközi eredményesség terén a VEDAC Dobóakadémiája egy átmeneti visszaesés után az elmúlt években meg tudott újulni, így az összes – ifjúsági, junior, utánpótlás, felnőtt, szenior – korosztályban volt világversenyen részt vett atlétája a klubnak. A futó szakág megújulásához személyi változtatásokra volt szükség, ami egy jelentős létszámcsökkenést vont maga után, azonban alig két év alatt, a vártnál gyorsabban sikerült létszámban és eredményességben is előrébb lépnie a szakágnak. A szakágaktól független utánpótlás nevelés a tervezettnél később tudott elindulni, de ma már nagylétszámú csoportok dolgoznak a stadionban és iskolai keretek között is.

A stratégiában rögzítették azt a célt is, hogy a VEDAC Veszprém városának húzó sportága, kiemelt sportegyesülete maradjon.

- Azzal, hogy 2018-ban meghosszabbította az önkormányzat a VEDAC kiemelt támogatási szerződését, ezt a stratégiai célt a 2016-2020 közötti időszakra gyakorlatilag elértük. A klub fejlesztésén és eredményességünk javításán tovább kell dolgoznunk, hogy a következő olimpiai ciklusban is rászolgáljunk a bizalomra – fogalmazott Németh Attila.

A stadion atlétikai létesítményeinek felújításával kapcsolatban elhangzott, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség támogatásának köszönhetően a dobópálya és a futópálya felújítására és bővítésére a forrás rendelkezésre áll. A dobópálya felújítására vonatkozó közbeszerzés eredményesen lezajlott, az egyesület várja a kivitelező jelentkezését a munkálatok megkezdésével kapcsolatos egyeztetésre, a futópálya felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás a jövő évre van ütemezve.

- Az elmúlt években jelentősen növekedett a támogatóink és együttműködő partnereink száma. Kiemelkedik közülük a Rotary Balatonfüred-Veszprém humanitárius szervezettel történő együttműködésünk, melynek köszönhetően a hagyományos futónapunkat sikerült új alapokra helyezni, és jelentős forrást bevonni a rendezvénybe. A többi nagyobb rendezvényünk, a Súlylökő Párbaj, a Balaton Bajnokság, a Mezei Futó Magyar Liga, az Évadnyitó és Évadzáró dobóverseny is lehetőséget nyújt támogatók bevonására, melyben évről évre fejlődünk. A szabadidősport rendezvényeink mennyisége és minősége folyamatosan növekszik, ugyanakkor a piaci alapon történő működtetéshez még további források bevonására van szükség. Bízunk benne, hogy a minőség folyamatos javulása idővel magával hozza a piacképességet is – fogalmazott az ügyvezető.

A VEDAC társadalmi szerepvállalásának kiterjesztése kiemelkedően valósult meg az elmúlt időszakban. Az Euronics-Rotary Futónappal második éve támogatnak helyi iskolákat 2.000.000 Ft értékben. A Veszprémi Súlylökő Párbaj idén kiegészült jótékonysági súlylökéssel, melynek köszönhetően az Útkereső Alapítvány a Gyermekekért civil szervezetet tudták támogatni. Emellett rendszeresen támogatja a klub a veszprém megyei hátrányos helyzetű fiatalokat, valamint a Veszprémi Állatvédő Egyesületet is.

A VEDAC jó kapcsolatot ápol a Pannon Egyetemmel is, ahonnan több futó is került már a VEDAC égisze alá, vannak köztük versenyzők és szabadidősportolók is, valamint az egyetem ösztöndíjprogramjaiban rendszeresen helyet kapnak VEDAC-os sportolók is.

A második napirendi pontban került sor a tisztújításra, melynek keretében Németh Attila megköszönte a regnáló elnökség és Felügyelő Bizottság munkáját, és tájékoztatta a megjelenteket, hogy a jelenlegi tisztségviselők vállalták a felkérést a következő öt évre is, ezért változatlan összetételben tett javaslatot mind az elnökségre, mind a Felügyelő Bizottságra.

Ellenjavaslat nélkül, egyhangúan választotta újra a tisztségviselőket a küldött közgyűlés, így további öt évre a klub elnöke Dr. Józsa Tamás, elnökhelyettese Dr. Edvy László, elnökségi tagja Pató Sándor, Dr. Gelencsér András és Dr. Földesi Csaba, Felügyelő Bizottságának elnöke Németh Ágnes, az FB tagjai pedig Szabóné Harlai Katalin és Szentessy Balázs.

A harmadik napirendi pont keretében Török Krisztián szakmai igazgató emlékeztette a résztvevőket, hogy Budapest nyerte el a 2023-as atlétikaivilágbajnokság rendezési jogát, így 25 évvel a ’98-as Európa-bajnokság után ismét felnőtt atlétikai világversenyt rendezhet Magyarország. A rendezés azonban veszélybe került, ezért a VEDAC vezetősége szükségesnek érezte, hogy egy határozat formájában álljon ki a világbajnokság rendezése mellett.

A közgyűlés egyhangúan fogadta el a határozatot, mely szerint „A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) támogatja a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság rendezését, mely a magyar és a veszprémi atlétika hosszú távú fejlődését szolgálja, valamint a sportok királynőjéhez méltó, hiánypótló atlétikai stadion építését teszi lehetővé.”

Az utolsó napirendi pontban Németh Attila a VEDAC idei és aktuális statisztikai adatait összegezte, melyek dinamikus fejlődést mutatnak. A stadionban 216 fő vesz részt rendszeresen atlétikai edzéseken, míg az iskolai atlétikai csoportok összlétszáma 277 fő, mely öt általános iskolában, a Báthoryban, a Deákban, a Gyulaffy-ban, a Cholnoky-ban és a Dózsában működtetett atlétikai foglalkozásokból tevődik össze, így a klub összességében 493 fő számára biztosít rendszeres sportolási lehetőséget.

2019-ben összesen 49 rendezvényben volt érintett a VEDAC, melyből 34 saját lebonyolítású rendezvény, közülük 17 verseny tartozott a Magyar Atlétikai Szövetség égiszei alá, valamint társszervezőként és kitelepülőként 15 rendezvényben volt érintett az egyesület. A VEDAC rendezvényein sokezer ember vesz rész évente, csak az említett futónap résztvevői létszáma elérte a 4000 főt.

A remek hangulatban lezajlott küldött közgyűlést Dr. Józsa Tamás elnök zárta le, a következő időszakra jó munkát kívánva köszönte meg a részvételt az egyesületi tagoknak, szülőknek és a sajtó képviselőinek.