Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 25. csütörtök // Márk névnap

Újdonságok a hagyományos futóversenyen

2019. május 09., csütörtök
Tavaly új névvel jelentkezett és új útvonalon haladt a hagyományos városi futófesztivál. Idén ismét módosított útvonallal és versenytávval, tovább fejlődik a rendezvény, az Euronics-Rotary Futónap. A programot egyesületünk május 19-én, vasárnap délelőtt rendezi.

A futónapot a korábbi két névadó szponzor– STOP.SHOP és az Intersport - mellett tavaly két új támogató is felkarolta, az Euronics, amely az ország legnagyobb üzletét nyitotta meg a STOP.SHOP Bevásárló Park szomszédságában, valamint a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém, mely helyi vállalatok vezetőit tömörítő jószolgálati közösség. A tavalyi nagy sikerű, 3000 főt megmozgató esemény névadói idén is teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltak.

Együttműködési megállapodás sikere
A Rotary Klub Balatonfüred-Veszprém és a VEDAC tavaly írt alá együttműködési megállapodást, a két szervezet azóta is folyamatosan együtt gondolkodik és dolgozik.

- A Rotary a világ egyik legnagyobb tekintélyű civil szervezete, amelyben különböző foglalkozású emberek vállalnak önkéntes, humanitárius szolgálatot. A Rotary célja segítőkészség a mindennapi életben. A nemzetközi közösség 1.200.000 tagja több fókuszterületen segíti a környezetükben élő hátrányos helyzetű, a rászoruló, illetve tehetséges embereket. Magyarországon 50. klubként alakult meg 2017. júniusában a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém. Már a klub megalakulásakor megfogalmazódott a gondolat, hogy a helyben élő fiatalokat, diákokat kiemelten kívánjuk támogatni akár tanulmányi, akár egészségmegőrzéssel kapcsolatos ügyekben. Kézenfekvő volt a gondolat, hogy a város legnagyobb és legsikeresebb egyéni sport klubjával együttműködjünk ezeken a területeken A kooperáció nem kizárólag a futónap megrendezésére korlátozódik, de jelenleg kétségtelenül ez a sportesemény a legjelentősebb közös projektje a két szervezetnek. Nagy örömmel számolhatok be arról, hogy más városok Rotary közösségei is adaptálják a programunk egyes elemeit, így például az idei évben már Gödön is diákméterben számolják a helyi futóverseny végeredményét – számolt be a fejleményekről Hartmann Péter, a Rotary Balatonfüred-Veszprém elnöke.

- Közép és hosszútávú elképzelésünk a Futónap folyamatos fejlesztése. Már az idei évben több újdonsággal jelenünk meg. 2023-ban Budapest rendezi Atlétikai Világbajnokságot, illetve rendhagyó módon Veszprém a kelet-balatoni régiót integrálva egyetlenként viseli majd Európa Kulturális Fővárosa címet. Erre a kiemelt időszakra a rendezvényt egy regionális, a Balatont és Veszprémet összekötő projektté kívánjuk bővíteni. Jelképesen hidat építünk Balatonfüred és Veszprém között - mondta Hartmann Péter, a klub alapító-elnöke.

Polgármesteri szerepvállalás
Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere is szerepet vállalt a verseny védnökeként az esemény sikerében.

- Tavaly a 3000 résztvevő bizonyította, hogy új fejezetéhez érkezett a hagyományos futónap, melyre nagy szükség van a városban. Az iskolák nagymértékű támogatása különös értéke a programnak, köszönöm mindazoknak, akik bármilyen szerepet vállaltak a kezdeményezésben. Minden olyan kezdeményezésnek örülünk, amely a város „kötelező” szerepvállalása mellett értéket teremt, ezzel is segítve a város és az egész régió fejlődését. A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a VEDAC kezdeményezésének a fő üzenete a közösségépítés, amely az EKF 2023 program központi eleme is egyben. Pályázatunkban nagy hangsúlyt fektettünk az összefogásra, így csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgozunk együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában. A pályázat – ahogyan a Beyond szlogen is erre utal – túllép a korlátainkon, a földrajzi határainkon, és az önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek összefogásáról szól. Ezért is fontos minden egyes program, amely ezt segíti elő egy olyan világban, ahol a megosztottság a legjellemzőbb tulajdonság. Ezért is érzem fontos ügynek az Euronics-Rotary Futónap támogatását, mert hiszem, hogy városunk, illetve az egész észak-kelet balatoni régió meghatározó sportrendezvényeként segíti az EKF 2023 programban megfogalmazott céljaink elérését.

Két versenytáv, hitelesített 10 km-es profi futás
A futófesztiválon ezúttal is két táv közül választhatnak a résztvevők. A Rotary Futam 1911 méter hosszú szakasz. S hogy miért ennyi? A magyar Rotary klubokat egyesítő Rotary Klubok Magyarországi Szövetsége a Rotary International hálózatában az 1911-es számot viseli, így a versenytáv szimbolikus jelentőségű. Természetesen a nevezés - a korábbi évekhez hasonlóan - ingyenes.

A Rotary Futamra nevezők ezúttal is pólót kapnak ajándékba, az Euronics, a Rotary és a VEDAC színeiben is metszéspontot jelentő kék színben pompázik majd a tömeg. Minden célba érkező az Interspar befutócsomagját kapja meg.

Fontos változás, hogy a profi futás, vagyis a VEDAC Futam versenytávja hét kilométerről 10 kilométerre emelkedik. A pályát a Magyar Atlétikai Szövetség illetékes szakembere hitelesíti, ami azt is jelenti, hogy hivatalos versenyeredményt tudnak produkálni az indulók. Ezzel a profi utcai futóverseny irányába is elindul a rendezvény.

A 10 km-es táv legjobbjai a rendezvényt támogató Intersport-nak köszönhetően ajándékcsomagot kapnak.

Mozgósítási verseny – kizárólag előnevezéssel
A hagyományokhoz ragaszkodva az idei futónap célja amellett, hogy a sportolási kedvnek köszönhetően megmozduljon a veszprémi és környékbeli lakosság, az iskolák mozgósítási versenye is kiemelt hangsúlyt kap. Az esemény mottója: „Fuss az iskoládért!”

- Támogatóinknak köszönhetően idén is kétmillió forint értékű sportcélú támogatást tudunk biztosítani, a tavalyihoz képest azonban még több esélye nyílik az iskoláknak nyerni. Létszámarányosan a három legtöbb főt mozgósító intézmény mellett hat iskolát díjazunk sorsolás alapján, egy minimális létszámarány teljesítése mellett. Az általános iskolák esetén 10 %, a középiskolák esetén 5 % a belépési küszöb, és kizárólag az előnevezett iskolák vesznek részt a versenyben. Ezzel szeretnénk ösztönözni és egyben jutalmazni azokat az iskolákat, akik időt és energiát fektetnek a mozgósításba – fogalmazott Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

Az egyéni versenyen bárki elindulhat, de az iskolák közötti versenyben kizárólag az előnevezett Veszprém megyei oktatási intézmények vesznek részt. Az iskolák 2019. május 16. (csütörtök) 12.00 óráig adhatják le előnevezésüket, de fontos kiemelni, hogy az egyéni indulók a helyszínen is támogathatják a választott, előnevezett iskolákat.

A „Fuss az iskoládért!” mottó mentén meghirdetett verseny értékelése idén is diákméterben történik: a diákméter az iskola diákjai által lefutott össztáv osztva az iskola létszámával.

A legsportosabb iskolák versenyének első három helyezettje 600, 400, illetve 200 ezer forintos sportszerfejlesztési támogatást nyer az intézmények. A többi résztvevő iskola között 2 x 200.000 Ft és 4 x 100.000 Ft támogatást sorsolunk ki.

Részletek az új útvonalról
A versenyközpont az Euronics üzlet parkolójában lesz. Az 1911 méteres Rotary Futam a tavalyi útvonalon, de ellenkező irányban fog elrajtolni. A 10 km-es táv indulói egy kisebb és három nagyobb kört tesznek meg a Cholnoky lakótelepen, majd az Almádi út felöl érkeznek vissza a versenyközpontba.

Fontos szempont volt, hogy a forgalmas utakat minél rövidebb ideig kelljen lezárni, ezért a két futam 10 perc különbséggel rajtol el, optimalizálva az útvonal biztosítást, melyet – mint minden évben – a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság koordinál.

1911 m-es Rotary Futam:
Rajt: Veszprém, STOP SHOP Bevásárló Park, Euronics parkoló – Dornyai Béla utca – STOP SHOP Szervízút - Rómer Flóris utca - Lóczy Lajos utca - Cholnoky utca (bal oldali járda) - Almádi út (kerékpárút) - Dornyai Béla utca - STOP SHOP Bevásárló Park, Euronics parkoló

10 km-es VEDAC Futam:
Rajt:
1. kör: Veszprém, STOP SHOP Bevásárló Park, Euronics parkoló – Dornyai Béla utca - STOP SHOP Szervízút - Rómer Flóris utca - Lóczy Lajos utca – Vilonyai utca - Cholnoky utca - Lóczy Lajos utca;
2., 3., 4. kör: Lóczy Lajos utca – Ady Endre utca – Cholnoky utca; Befutás: Cholnoky utca (bal oldali járda) - Almádi út (kerékpárút) - Dornyai Béla utca - STOP SHOP Bevásárló Park - Euronics parkoló

Mit kínál még a rendezvény?
A közös bemelegítést Réti Ildikó, személyi edző, TRX oktató segítségével végezhetik a résztvevők, a célba érkezők befutócsomagot vehetnek át. A jó hangulatról Dj. Smash gondoskodik, de lesz zumba bemutató és zenei produkció is. Minden induló szavazhat a kedvenc iskolájára, és kap egy tombolaszelvényt is, mellyel a rendezvényen sorsoláson vehet részt. A nyeremények mellet jókedvet, vidámságot ígérnek a szervezők, és a legfontosabbat: a mozgás örömét!

Információk:
Fuss az iskoládért! 2019 hivatalos weboldal
Fuss az iskoládért! 2019 Facebook esemény

A tavalyi rendezvényről készült videó: