Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 19. kedd // József névnap

A hatvan métert célozza

2019. január 17., csütörtök
Sérülés, rehabilitáció, majd EB-szintteljesítés, egyéni csúcsok jellemezték Gombás Petra 2018-as versenyszezonját.

A Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjátadáson csak a mi versenyzőink érdemeltek ki egynél több egyéni díjat. A VEDAC atlétái hat kategóriában lettek díjazottak. A Veszprém megye legjobb VEDAC-osai cikksorozatunk második részében az ifjúsági női díjazott kalapácsvetőt, Gombás Petrát mutatjuk be.

Nem kezdődött túl jól az év számára, sérülés hátráltatta hosszú hetekig, ám az ősszel Gombás Petra kalapácsvető bebizonyította, számolni kell vele a legjobbak között. Remek eredményei után pedig nem véletlenül választották meg a megyében az év legjobb ifjúsági korú női sportolójának.

Szerencsétlenül kezdődött az idény a mindössze 17 esztendős Gombás Petra számára: a kőkemény alapozást követően márciusban eltalálta a bokáját egy eltévedt kalapács, és mindhárom bokaszalagja megsérült. Pedig komoly tervekkel vágott neki a 2018-as esztendőnek, hiszen szeretett volna részt venni a korosztályos Európa-bajnokságon, valamint a buenos airesi ifjúsági olimpián.

- A sérülés miatt hetekig nem dobhattam, másféle munkát végeztünk, de miután enyhült a fájdalmam, újra edzésbe álltam – kezdte a balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnázium 10. osztályos tanulója. – Az évadnyitón derült ki, hogy mindhárom szalagom részlegesen elszakadt, ami kissé vissza is vetett – mesélte.

Ahogy gyógyult a lába, javult az állapota, Petra úgy ért el hétről, hétre egyre jobb eredményeket. Ezt bizonyította, hogy harmadik lett korosztályában az országos bajnokságon, ahol a győri ifi Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét is teljesítette 59.03-as dobásával, ám végül mégsem vehetett részt a nemzetközi viadalon, a szövetségi kapitány két másik induló mellett döntött. Ezt követően az ősz valamennyi versenyén arany, vagy ezüstéremnek örülhetett. A veszprémi évadzárón ráadásul óriásit dobott, 62 méter fölött ért földet a kalapácsa, s a 62.52 méteres eredmény új egyéni csúcsot is jelentett. Ráadásul felnőtt szerrel, 4 kilogrammos kalapáccsal is új rekordot ért el, 51.52 méterrel.

- Korosztály és szerváltás előtt állok, vagyis januártól már a juniorok között versenyzek, négy kilós kalapáccsal. Az őszi eredmények mindenképpen bizakodásra adnak okot, szeretnék már márciusban 55 méter fölé kerülni, s az évad végéig megcéloztam magamnak a hatvan métert is – jelentette ki Petra.


Orbán Éva és Gombás Petra

Az ifjú sportoló kifejtette még, Orbán Éva és Dobos Máté edzők, illetve Zentai Tibor szakvezető nem pakol rá terhet, így könnyebben ki tudja hozni magából a maximumot.

- Orbán Évától rengeteget tanultam. Nagyon sokat segít, sokat beszélgetünk, tudom, rá mindig számíthatok. Az ő jelenléte rendkívül fontos a számomra, s remélem, egy szép napon én is eljuthatok olyan világversenyekre, vagy az akár olimpiára is, mint ő – fogalmazott terveiről Petra, aki még annyit tett hozzá, nagyon meglepte a kitüntetés, egyáltalán nem számított rá, főleg az évad eleje miatt, azonban nagyon büszke rá, hogy végül rá esett a szakemberek választása.

A Veszprém megye legjobb VEDAC-osai cikksorozatunk első részében Kövér Fanni gerelyhaíjtót mutattuk be.