Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 29. péntek // Auguszta névnap

Rangos elismerést kapott a mester

2018. december 16., vasárnap
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése munkásságának elismeréséül Pro Comitatu megyei díjat adományozott Kungl Józsefnek, egyesületünk edzőjének.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Ünnepi Közgyűlését december 15-én tartotta a megyei önkormányzat Szent István termében. A színvonalas rendezvényen többek között a Pro Comitatu díjat is átadta Polgárdy Imre, a közgyűlés elnöke. A plénum rendelkezése szerint Pro Comitatu díj adományozható a megye érdekében eredményesen tevékenykedő magánszemélyek és közösségek elismerésére, valamint Veszprém megye területén kiemelkedő munkát végzők szakmai tevékenységének elismerésére. 2018-ban Kungl József, a Simonyi iskola egykori testnevelője, a VEDAC aktív edzője vehetett át Pro Comitatu díjat.


Kungl József

Kungl József testnevelői pályája mellett a Bakony Vegyész Torna Club-ban kezdte atlétaedzői pályáját a múlt század 70-es éveiben, majd annak jogutód klubjaiban, a Veszprémi SE-ben és a VEDAC-ban folytatta egészen a mai napig.

Elsősorban ügyességi atlétákkal, főként magasugrókkal és gátfutókkal ért el szép eredményeket.

Tanítványai közül Bata Gergely és Stáhl Ágota magasugrásban felnőtt országos bajnoki címet szereztek, mellettük Hegyi Judit, Komendánt Péter és Gönczöl Máté is érmeket szereztek a felnőtt magyar bajnokságokon. Szintén eredményesen szerepeltek Borosta Róbert és Pálfi Brigitta gátfutók is.

Nevelőedzőként olyan tehetségeket fedezett fel a magyar atlétikának, mint a sokszoros országos csúcstartó, főiskolai világbajnok Tóth Lívia, a kalapácsvető olimpikon Tudja Julianna, a Sport TV riportereként ma is ismert, kitűnő magasugró, Fazekas Erzsébet és a későbbi klasszis magasugró Bakler Zoltán.

Versenyzői közül korosztályos világversenyen vett rész a válogatott csapat tagjaként Volák Adrienn, Gönczöl Máté, Bata Gergely, Komendánt Péter.

Jelenlegi tanítványai közül nagy reményekre jogosítanak a fiatal Poharánszki Anna eredményei, aki korosztályában többszörös magyar bajnok, és idén már az U16 Válogatott Viadalon képviselhette hazáját és Veszprém városát.


A VEDAC U16-os csapata

A fiatal veszprémi atlétatehetségek kiválasztására létrehozta a Köztársaság Kupa elnevezésű, általános iskolák számára megrendezett atlétikai versenyt, mely a Veszprémi Megyei Értéktárba is bekerült, és amely már 25 éve megszakítás nélkül kerül megrendezésre.

Az elismert szakember köszönő beszédében megemlékezett édesapjáról, és köszönetet mondott minden támogatójának, a megyei és a városi önkormányzat vezetőinek, a Simonyi és a Báthory iskolának, valamint a VEDAC közösségének, aki munkájában és a Köztársaság Kupa lebonyolításában segítette őt.

A VEDAC gratulál és büszke, hogy rangidős edzőjét a megyei önkormányzat kitűntető elismerésben részesítette.