Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

A győztes iskolákat köszöntötték

2018. december 01., szombat
Az Euronics – Rotary Futónap „Fuss az iskoládért!” programja által díjazott iskolák találkoztak a stadionban november utolsó napján.

Az Euronics-Rotary Futónap díjátadóját november 30-án, pénteken egyesületünk otthonában, a veszprémi stadion futófolyosóján tartottuk. Az eseményen a nyolc nyertes iskola képviselői, diákjai, a futónap támogatói és a sajtó képviselői vettek részt. A nyolc iskola összesen kétmillió forint értékű támogatás kapott a 3000 fő részvételével lezajlott futónapnak köszönhetően.

A „Fuss az Iskoládért!” mottóval ellátott futónapon a veszprémi iskolák közül a Simonyi, a Deák, a Dózsa, a Rózsa, a Cholnoky, és a Botev, valamint a Gyulaffy és a szentgáli Lőrincze iskola mozgósította legeredményesebben a diákjait, aminek elismeréseként 100.000 és 600.000 Ft közötti értékben sportcélú támogatást nyertek.

A Rotary Balatonfüred-Veszprém szervezete nemcsak névadó támogatóként, hanem aktív szervezőként is részt vett a futóverseny lebonyolításában.

- A Rotary International, mint a világ egyik legnagyobb civil közössége több fókuszterületen segíti a közvetlen környezetében élőket: békemisszió és konfliktuskezelés, betegségek megelőzése és kezelése, tiszta víz és higiénia, anya– és gyermekegészségügy, alapszintű oktatás és az írástudatlanság felszámolása, gazdaság és közösségfejlesztés. A Rotary Club Balatonfüred – Veszprém tagjai a nemzetközi szövetség helyi képviselőjeként egy olyan, hosszútávon is jól működő programot kívántak létrehozni, ami az iskolás korosztály sporttevékenységének fókuszba helyezésével és az egészséges életmódra ösztönzés példamutatásával a gyermekegészség, a közösségfejlesztés ügyét helyezi a középpontba - mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém elnöke.

Kezdeményezésünket azonnal támogatta Fazekas Zsolt, aki az Euronics Műszaki Áruházlánc és a mögötte álló Vöröskő Kft. ügyvezető igazgatójaként nem csak legnagyobb támogatóként, névadó szponzorként csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, hanem hasznos ötleteivel is segítette a rendezvény alapjainak lerakását.

A “Fuss az iskoládért!” projekt a tanulók és az érintett oktatási intézmények támogatását, valamint fejlesztését szorgalmazza Veszprém városában és vonzáskörzetében nincsen hasonló volumenű diák tömegsport rendezvény, viszont a megyeszékhelyen koncentrált a tanulói, hallgatói létszám, s itt jelentkeznek fokozottan a diák tömegsportok és a szabadidő sportok iránti igények, ezáltal a projekt “hiánypótló” szerepet tölthet be - fogalmazta meg Pató Sándor, a Rotary Club Balatonfüred – Veszprém és a VEDAC elnökségének tagja.

A futónap ötletének megszületésében és a program sikeres lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), akik a tőlük megszokott rutinnal és odaadó szervezéssel tették felejthetetlenné a futónapot - tette hozzá Hartmann Péter.

- Fontosnak tartottuk, hogy ne mi döntsük el, hogy mit kapnak az iskolák, az egyetlen kritérium az volt, hogy a felhasználás sport célú legyen. A futóversenyt követően felvettük a kapcsolatot a nyolc díjazott iskolával, és begyűjtöttük a támogatás felhasználására irányuló igényeket, majd Török Krisztián szakmai igazgatónk közreműködésével megkezdtük a beszerzések, felújítások előkészítését – mondta el Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

Két iskola felújtást kért a támogatásból, a Rózsa iskola tornatermének újravonalazása már meg is valósult, a Deák iskola távolugró nekifutójának és távolugró gödrének felújítsa pedig előkészítés alatt áll. A többi díjazott iskola sporteszközök beszerzését kérte. A vásárolt eszközök között szerepelnek többek között szöges cipők, sportágspecifikus labdák, kosárlabda palánk, jelzőtrikók, tornapad, kézi súlyzók, tollas ütők.

- A futónap megvalósítását egy igazi sikersztoriként értékeljük, hálásak vagyunk a két névadó szponzornak, az összes támogatónknak, és természetesen a résztvevőknek, a gyerekeket megmozgató iskoláknak, testnevelőknek, a lebonyolításban résztvevőknek. Egy igazi helyi összefogás eredménye a 3000 résztvevő és a 2 millió forint értékű támogatás, ami reményeink szerint csak a kezdet, s jövőre szeretnénk túlszárnyalni azt – tette hozzá Németh Attila.

A díjátadó keretében köszöntötték a két héttel ezelőtt, Nemesvámoson lezajlott Sport XXI. Program Közép-dunántúli Régiója mezei futó U11-es csapatversenyében győztes VEDAC-os csapatot, akik átvehették a jól megérdemelt aranyérmüket.

A szervezők úgy gondolták, hogy a díjátadó akkor lesz teljes, ha a nyertes iskolák U11-es csapatai számára egy Kölyök Atlétika versenyt is szerveznek. Ehhez az ötlethez hívták segítségül A Jövő Tehetségeiért Alapítványt, aki a versenyhez kapcsolódó költségek finanszírozását vállalta magára. A nyertes iskolák 8-8 fős csapatait hívták meg a versenyre, akik Esső András és Szemán János edzők koordinálása mellett sprintváltóban, békaszökdelésben, medicinlabda dobásban, helyből hármasugrásban, gátváltóban és 8x1 körös váltóban mérték össze tudásukat, jutalmul csokit és oklevelet vehettek át.

A futófolyosón lebonyolított esemény a VEDAC idei utolsó rendezvénye volt. Idén a klub nem kevesebb, mint 37 rendezvényt bonyolított le, ami városi és országos szinten is kiemelkedő. Az Euronics-Rotary Futónap a VEDAC legtöbb embert megmozgató eseménye volt 2018-ban.