Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 25. csütörtök // Márk névnap

Orbán Éva indulhat az Eb-n!

2018. augusztus 01., szerda
Az európai ranglistán elfoglalt helyezése alapján Orbán Éva, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kalapácsvetője kijutott a berlini Európa-bajnokságra.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szerdán délelőtt értesítette Orbán Évát, hogy bár 86 centi híján nem tudta teljesíteni az Eb 69 méteres kvalifikációs szintjét, de a ranglistán a 27. legjobb eredménnyel rendelkezik, így meghívást kapott a berlini eseményre, ahol a kontinens legjobb 28 kalapácsvetője vehet részt.

­‑ Ezen a héten pihenőt kaptam volna az edzőmtől, Zentai Tibortól. Valami belső megérzés azonban azt súgta, ne hagyjam abba a tréningeket. Ha nem is száz százalékos erőbedobással, de folytattam a munkát, aminek most nagyon örülök – mesélte Orbán Éva.

A háromszoros olimpikon most úgy érzi, 2016 után, amikor 33. volt a világranglistán, így egy hellyel lemaradt az ötkarikás játékokról, visszakapott valamit a sorstól.

- Lelkileg nagyon nehéz volt feldolgozni, hogy az olimpián nem tudtam részt venni, aztán tavaly kis híján végzetes balesetet szenvedtem a dobópályán, amikor eltaláltak egy kalapáccsal. Nagyon visszaestem, főleg mentálisan, ám sikerült új erőre kapnom, s ebben az évben lassan, de biztosan haladtam fölfelé – magyarázta Éva.

A 34 éves sportoló kifejtette, mivel az utóbbi két évben nem volt benne a nemzetközi körforgásban, ezért nem is tudja, hogy az aktuális riválisok milyen formában vannak. Az viszont szerinte biztos, hogy idei legjobbjára lesz szükség, hogy esetleg döntőbe jusson.

- Most nem is a döntőbe jutás a legfőbb célom. Sokkal inkább az, hogy lendületet vegyek. Hiszen szeptembertől már a jövő évi világbajnokságra, jövő májustól pedig a 2020-as tokiói olimpiára lehet kvalifikálni. Nem titkolt szándékom, hogy mielőbb teljesítsem az ötkarikás szintet – magyarázta.

Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója úgy vélekedett, Éva keményen megdolgozott ezért a lehetőségért.

- Évi idei hozzáállását, a munkáját csakis csillagos ötösre tudom értékelni. Rendkívül elégedett vagyok vele, s úgy gondolom, olyan útra lépett rá az elmúlt hónapokban, ami Tokióig vezeti majd. Külön köszönöm az edzője, Zentai Tibor munkáját is, akinek szakértelme nélkül nem sikerült volna ez a bravúr. Bízom benne, hogy Évi élvezni fogja a versenyzést, az, hogy ez mire lesz elég, azt meglátjuk. Most nem az eredmény, hanem a részvétel a legfontosabb – hangsúlyozta.

Orbán Éva jövő pénteken lép dobókörbe a selejtezőben, ahol három dobásra lesz lehetősége.