Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 29. péntek // Auguszta névnap

A hónap műtárgya lett a veszprémi súlylökő párbaj

2018. június 12., kedd
Nagy megtiszteltetés érte az egyesületet, hiszen május hónapban, a városi közgyűlésen a hónap műtárgyaként mutatták be az I. Veszprémi Súlylökő Párbajt.

A veszprémi közgyűlésben hagyomány, hogy minden hónapban megválasztják a hónap műtárgyát, amely lehet akár egy jeles városi esemény, egy eredmény is, amely méltóképp képviseli a településünket országos szinten is. Májusban az I. Veszprémi Súlylökő Párbajra, Magyarország első köztéri dobóversenyére esett a választás.

Ebből az alkalomból tartott rövid prezentációt Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója a dobópárbajról a közgyűlés résztvevőinek.

- Mivel eddig hiányzott a sport a Gizella Napokról, úgy gondoltuk, hogy egy olyan rangos eseménnyel pótoljuk ezt az űrt, mely beleilleszkedik a városi programsorozatba – kezdte a klubvezető.

Németh Attila elmondta, olyan viadalt szerettek volna megszervezni, amely Magyarországon egyedülálló, méltóképp képviseli a várost, a VEDAC-ot és a Dobóakadémiát is. Céljuk volt, hogy figyelemre méltó erőpróbával segítsék az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet is. Ezen kívül, végre az atlétikát kivihették a stadionból, mindazonáltal látványos, hivatalos és nem utolsósorban érvényes versenyt hívtak életre.

- Az ország legjobb súlylökői jöttek el, köztük hazánk első atlétika világbajnoka, Márton Anita. A hazai sportolóknak is szerettünk volna lehetőséget adni, s bár a veszprémiek közül többeknek nem ez volt a fő száma – mint például Orbán Éva háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó kalapácstőnek –, élvezettel és lelkesedéssel kacsintottak ki egy másik dobószámba is – derült ki.

A súlylökő párbaj megszervezéséhez számos technikai feltételnek is meg kellett felelni. Először is szintbe kellett hozni az Óváros teret, majd letelepítettek egy több mint két tonnát nyomó, komplett súlylökő pályát. Ezt követően hitelesítették a Magyar Atlétikai Szövetség ellenőrei, hogy hivatalos és érvényes eredmények születhessenek. A nézők számára pedig mobil lelátót telepítettek.

Németh Attila kifejtette, nem állnának meg itt, szeretnék, ha a legjobb magyar versenyzők mellett külföldi, nemzetközi klasszisokat is elhozhatnának Veszprémbe. Azon dolgoznak, hogy a jövőben pénzdíjassá válhasson a viadal. Ezen kívül szeretnének javítani a technikai feltételeken is.

- Bízunk benne, hogy akár egy sportfesztivállá bővülhet a dobópárbaj, amely még több érdeklődőt vonzhat a jövőben – zárta a vezető prezentációját.

A beszámoló végén a résztvevők megtekinthették az esemény promóciós videóját, melyet a klub vezetősége felajánlott városmarketing célokra az egy nappal korábban 3000 főt megmozgató futónap videó összefoglalójával együtt.