Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2019. július 24. szerda // Kinga, Kincső névnap

Orbán Éva: közel az Európa-bajnoki szint

2018. június 08., péntek
Az elmúlt hónapok kemény munkája után Orbán Éva, a VEDAC kalapácsvetője egyre jobb formába lendül, ezt az eredményei is bizonyítják, hiszen a székesfehérvári dobóversenyt 68.14 méteres eredménnyel nyerte meg. Már nagyon közel az Eb-szint!

Az ARAK nyílt dobóversenyén állt dobókörbe Orbán Éva, magyar csúcstartó kalapácsvető. A VEDAC sportolója remek teljesítményt nyújtva, 68.14 méteres eredménnyel nyert.

- Az edzések alapján úgy láttuk, Évi egyre jobb formát mutat, ezért igyekszünk minél többet versenyezni vele – kezdte Zentai Tibor, a kalapácsvető edzője. - Évi teljesítménye hétről, hétre javul, és lassan megközelíti az elvárt versenyformát is. A múlt héten a Budapest Openen már nem mozgott rosszul, de akkor még a 66 méter fölötti dobásánál kilépett. Szerdán kőkemény edzést végeztünk, csütörtökön így vágott neki az ARAK erőfelmérőjének.

Zentai Tibor felidézte, 2013-ban, amikor a magyar csúcsot elérte Éva (73.44), akkor is át kellett szakadnia egy gátnak a lelkében, és onnan nem volt megállás, jöttek a jobbnál, jobb eredmények.

Most is hasonlót vár a szakvezetés, bár egyelőre a legfontosabb cél a 69 méteres eredmény elérése, vagyis az Európa-bajnoki részvétel kivívása.

- Nagyon bízunk benne, hogy Évát meghívják a Gyulai Memorialra, ahol újabb esélye lesz a 69 méteres szintelérésére. Jelenleg a 22. helyen áll az európai ranglistán, de mindannyian hiszünk benne, hogy tud ő még ennél is jobbat.

Zentai Tibor úgy véli, tanítványa minden mozdulatán, rezdülésén érezni az elhivatottságot, az akaratot, látni benne a tüzet.

Éva évekig uralta a magyar mezőnyt, ám jelenleg a legjobb magyar kalapácsvető a szombathelyi Gyurátz Réka. Arra a kérdésre, hogy ezt edző és tanítványa miként éli meg, dolgozza fel, egyáltalán kell-e ezzel a ténnyel foglalkozni, Zentai Tibor azt válaszolta, először Évának saját magát kell legyőznie, s aztán lehet figyelni az ellenfeleket.

- Szerintem az a fontos, hogy minél több nemzetközi szintű sportolónk legyen. Úgy gondolom, Gyurátz Réka nélkül Évi sem tudná újraépíteni magát. Igenis szükség van a konkurenciára, egy versenytársra, aki motivációt jelent. Évi meg akarja mutatni a fiataloknak, hogy őt még nem szabad leírni, és ez Rékának is jó, hiszen ő sem fog elkényelmesedni. Remélem, látunk még izgalmas Gyurátz, Orbán csatákat. Az viszont mindenképpen fontos számunkra, hogy az elmúlt öt évben senki sem tudta Évi magyar csúcsát megdönteni – összegzett a tréner.