Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 26. péntek // Ervin névnap

Koós Hutás László kapta a Szabó Ernő-díjat

2018. május 25., péntek
Megtartottuk éves közgyűlésünket, ahol többek között a tavalyi év legeredményesebb sportolóit is megjutalmazták és kiosztották a Szabó Ernő-díjat is.

A közgyűlés a hivatalos formaságokkal indult, ahol a tagok elfogadták az elnökség beszámolóját. A közreadott írásos anyagot dr. Józsa Tamás, az egyesület elnöke szóban is kiegészítette:

- A VEDAC alapszabályának és a törvényi szabályozásoknak megfelelően a 2017. évi munkánkról beszámolót készítettünk, amit május 9-én a VEDAC elnöksége és Felügyelő Bizottsága is egyhangúan elfogadott. Pénzügyileg rendezett, stabil évet zártunk 2017-ben. Működésünk alapfeltételét jelenti a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával érvényben lévő támogatási szerződésünk, melyet idén 2024. december 31-ig meghosszabbított a város, évi 25 millió forint összegben, 2019-től inflációkövető mértékben. Gratulálok sportolóinknak és edzőinknek az elért eredményekhez! Számos országos bajnoki címet és helyezést szereztek sportolóink, többen részt vehettek világversenyeken is – hangsúlyozta.

A VEDAC küldött közgyűlése az egyesület működése, tevékenysége, hírnevének és megbecsültségének növelése terén kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére „Szabó Ernő díjat” alapított, melyet első alkalommal a 2016. évi küldött közgyűlésen adományozott a VEDAC elnöksége.

Az idén a Szabó Ernő-díjat Koós Hutás László, a VEDAC edzője kapta. A tréner láthatóan meglepődött, úgy tűnt, nem számított az elismerésre. Koós Hutás László atlétaként junior válogatott akadályfutó volt.

Balassagyarmatról került 1982-ben Veszprémbe, Kun László hívására. Akkor a VEDAC jogelődje, a BVTC, majd a VSE alkalmazta. Edzőként ma is itt, a VEDAC-ban, a legelső munkahelyén dolgozik. 1982 óta tanítványai minden korosztályban, egyéniben, váltóban és csapatban magyar bajnokságok sorát nyerték. Tanítványai közül kiemelkedik: a világ- és Európa-bajnoki résztvevő, 13-szoros magyar bajnok hosszútávfutó, Berkovicz Imre, a 16-szoros magyar bajnok közép- és hosszútávfutó Dóczi Éva, az Universiadé és háromszoros Európa Kupa győztes akadályfutó Tóth Lívia, aki a mai napig magyar csúcstartó is.

A következőkben Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója ismertette a stadion létesítmény fejlesztésével kapcsolatos terveket.

A látványtervekből is kitűnik, hogy a részben sportágfejlesztési támogatásból, részben a Modern Városok Program keretein belül megvalósuló projektnek köszönhetően a stadion minden szeglete megújul. A futópálya a meglévő hat helyett, nyolc sávosra bővül, átalakítják a dobópályát, biztonságosabbá válik, és több dobókört alakítanak ki rajta, így több dobócsoportnak lesz lehetősége arra, hogy egyidejű munkát végezzen, és a versenyek is várhatóan színvonalasabbak lesznek.

A jelenlegi futófolyosó helyére új, többfunkciós atlétikai csarnokot terveznek, amelyben kialakítanak egy 200 méteres körpályát, távolugró és magasugró helyet, valamint konditermet is, egyéb kiszolgáló egységekkel együtt.

Zárásként a klub vezetése megjutalmazta a 2017. évben nyújtott kiemelkedő sportteljesítményeket. A klub vezetése az idén eligazolt, de tavaly még a VEDAC színeiben versenyzők eredményeit is elismerte, ám a meghívás ellenére sem a sportolók, sem az edzők nem jelentek meg.

A VEDAC sportolói közül szenior kategóriában Gosztolai Mária szenior olimpián szerzett ezüstérmeivel, valamint Benes Magdolna veterán atlétikai világbajnokságon szerzett aranyérmeivel érdemelte ki az elismerést.

Gyermek, újonc, serdülő kategóriában az országos bajnokságok első három helyezettje: Bedegi Bence diszkoszvető, Barcza Balázs kalapácsvető, Csizmadia Zsombor diszkoszvető, Edvy András futó, Gombás Petra kalapácsvető, Kövér Fanni gerelyhajító, Péringer Márk diszkoszvető, Poharánszki Anna távolugró, Szemán Kitti futó, Temesi Márton diszkoszvető, Tóth Eszter futó.

Gyermek, újonc kiemelkedő eredmények: Dósa Jázmin gerelyhajító, Kéri Gerda gerelyhajító, Rédling Renáta futó, Szemán Kata futó.

Junior, utánpótlás, felnőtt országos bajnokságok első három helyezettje: Balogh Zsombor futó, Barabás Gábor futó, Bertalan Renátó futó, Czeller Gábor diszkoszvető és kalapácsvető, Fonyó Sándor hegyifutó, Imre Kornél futó, Kovács Tamás futó, Orbán Éva kalapácsvető.

A VEDAC szakmai stábját, edzőit is elismerték: Esső András, Koós Hutás László, Kungl József, Máhl Krisztián, Mozsdényi Dávid, Orbán Éva, Páli Viktor, Szemán János, Török Krisztián, Vati-Pálfi Ivett, Zentai Tibor.

Különdíjat kapott a két magyar bajnokságon is ötödik helyet szerző futó, Badis Anissa Zsófia, az edzéseken példamutató magatartást tanúsító kalapácsvető, Stadtschmitzer Miklós és a versenyrendezések terén kiemelkedő munkát végző Stiglic Edit.

A programot rövidfilmek színesítették: a május hónap két kiemelkedő VEDAC-os rendezésű sporteseményéről, az Euronics-Rotary Futónapról, valamint az I. Veszprémi Súlylökő Párbajról készült összeállítást tekinthették meg a jelenlévők.

Fotók: Wolf Attila