Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 25. csütörtök // Márk névnap

Remek mezőny, sztárok a köztéri viadalon

2018. május 04., péntek
Világ- és Európa-bajnok érmes, helyezett sportolók, valamint a magyar mezőny feltörekvő, legtehetségesebb súlylökői is részt vesznek hazánk első köztéri súlylökő viadalán, az 1. Veszprémi Súlylökő Párbajon, amit egyesületünk rendez meg május 7-én, az Óváros téren.

Kialakultak a párok, összesen hét duó próbál szerencsét a nem mindennapi viadalon.

A verseny egyik esélyese, a Márton Anita, Orbán Éva kettős. Márton Anita hazánk első atlétája, aki világbajnokságot nyert, a közelmúltban nyerte meg a birminghami fedett pályás vébét, a riói olimpián bronzérmet szerzett, míg a tavalyi, londoni szabadtéri vébén ezüstérmet érdemelt ki. Eddigi legjobbja 19.87 méter.

A Békéscsabai AC-t képviselő Anita már gőzerővel készül a nyár újabb nagy kihívásaira, és arra is esély mutatkozik, hogy Veszprémben esetleg megdönti a már említett rekordját, ami egyben magyar csúcs is.

Párja Orbán Éva, a VEDAC kalapácsvető magyar csúcstartója, háromszoros olimpikon, aki a tavalyi, gyengébb év után ismét újult erővel vetette bele magát a munkába. A korábbi világbajnoki nyolcadik, Universiadé ezüstérmes sportoló gyakorta tesz „kiruccanást” más dobószámokba, így egyáltalán nem áll távol tőle a súlylökés sem.

A diszkoszvetésben ifi Európa-bajnokságra készülő veszprémi Péringer Márk szintén szívesen kacérkodik a súlylökéssel, az ő párja a többpróbázó, fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai nyolcadik Zsivótzky-Farkas Györgyi.

Ugyancsak jól illeszkedik a veszprémi dobópárbaj Kriszán Xénia, junior világbajnoki ezüstérmes hétpróbázó felkészülésébe, így szívesen vállalta a részvételt. A párja a székesfehérvári Ikarus feltörekvő súlylökője, Kovács László, aki ifjú kora ellenére már 17 métert tud.

A télen Veszprémbe igazolt, EYOF-győztes diszkoszvető Aranyi Ferenc kedvenc száma mellett szívesen próbálkozik a súlylökők között is. A párja a győri EYOF-on súlylökésben negyedik helyezett Fekete István lesz, akinek egyéni legjobbja 17.50 méter.

A legutóbbi fedett pályás magyar bajnokságon aranyérmet szerző Rakovszky Tibor szabadtéren 18.14 méteres egyéni legjobbal rendelkezik. Mellette Beregszászi Renáta ifjúsági válogatott súlylökő próbálja meg egyéni legjobbját elérni.

Tóth Balázs és Veiland Violetta alkotja a hatodik párost. Előbbi legutóbb a Nyíregyházi Sportcentrum színeiben a fedett pályás junior országos bajnokságon szerzett bronzérmet. Veiland Violettát pedig méltán tartják Márton Anita utódjának, a legutóbbi fedett ob-n világbajnok sporttársa mögött remek eredménnyel lett ezüstérmes.

A Fischer Márk, Detrik Balázs duóról el kell mondanunk, a legtehetségesebb magyar korosztályos súlylökők között tartják őket számon, utóbbi például a legutóbbi fedett pályás ob-n harmadik lett a felnőttek között pedig még U23-as korú.

Az 1. Veszprémi Súlylökő Dobópárbajt május 7-én rendezi meg a VEDAC az Óváros téren. A köztéri verseny egyedülálló, hasonlót még soha nem rendeztek hazánkban. A pálya már készül, a Magyar Atlétikai Szövetség a héten hitelesíti, így az eredményekkel fel lehet kerülni majd a hazai, nemzetközi ranglistákra.

A belépés valamennyi érdeklődőnek, arra járónak, nézőnek és szurkolónak természetesen ingyenes lesz.