Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

Összefogás révén újult meg a gerelyhajító pálya

2017. június 26., hétfő
Veszprém város önkormányzatának és helyi vállalkozások támogatásával, valamint civil összefogás révén újította fel, majd olimpiai bajnokunk közreműködésével és hazai korosztályos csúccsal avatta gerelyhajító pályáját a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC).

A városi stadion területén létrehozott hetven méteres pályát az utánpótlássport élvezheti.

– Ünnepélyes pillanat ez a VEDAC életében, hiszen a mai pályaavatással hivatalosan is újjászületik a gerelyhajítás Veszprémben – ezekkel a szavakkal köszöntötte Németh Attila, a klub ügyvezetője a megjelenteket a június 16-i, péntek délutáni, utánpótlás versennyel egybekötött ünnepélyes átadón.

A VEDAC első embere elmondta, a beruházás másfél millió forintos értékben, közösségi összefogás keretében jött létre. A kezdeményezésben elévülhetetlen érdemeket szerzett Máhl Krisztián, a Simonyi Zsigmond általános iskola testnevelő tanára, aki a gerelyhajítás oktatásán felül a pálya építtetéséből is oroszlánrészt vállalt. Magánvállalkozók, cégek és a gyerekek szülei is kivették részüket az utánpótlásversenyekre hitelesített, hetven méteres pálya munkálataiban.

A fejlesztés mellé álló Veszprém város képviseletében Óvádi Péter szólalt meg az eseményen. Mint mondta, a veszprémi polgárok büszkék lehetnek arra, hogy ha kell, össze tudnak fogni egy nemes cél érdekében. – Az összefogás melynek következtében felépült ez a pálya leképezi városunk erejét – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A pályaavatásban Németh Miklós, az 1976-os montreali olimpia gerelyhajító bajnoka mellett Baumgartner Lajos és Óvádi Péter önkormányzati képviselők segédkeztek.

A beruházással nemcsak edzéslehetőséget tud biztosítani a klub a gerelyhajítóknak, hanem országos szinten hiánypótló versenyeket is tud rendezni. A közkedveltnek számító VEDAC Dobóakadémia versenysorozata a kalapácsvetés, a diszkoszvetés és a súlylökés mellett a jövőben kiegészülnek a gerelyhajítással is, ami a szervezők tervei szerint jól fog illeszkedni Magyar Atlétikai Szövetség gerelyhajító programjához.

A pályaavató versenyen jól szerepeltek a veszprémi atléták. Az újonc országos bajnokságon is győzelmi esélyes Kövér Fanni új magyar korosztályos csúcsot, 48.87 métert ért el, és a szerb színekben induló, zentai versenyző, Világos Adriana mögött (53.37) a második helyen zárt. A gyermek korcsoportban klubtársa, Dósa Jázmin Petra harmadik lett (27.92). A gyermek fiúk versenyében Földy Kornél második (22.08), Lipót Dániel (16.24) a harmadik helyen zárt.

A verseny legjobb női versenyzője Világos Adriana lett, a legjobb férfi versenyző címet pedig az újonc fiú gerelyhajítást 48.88 méterrel megnyerő, Budapest Honvédos Herczeg György érdemelte ki.

Forrás: vehirsport.hu, vedac.hu

Fotó: Wolf Attila