Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 25. csütörtök // Márk névnap

Megkezdődött Mezei futó Magyar Liga versenysorozata

2016. október 26., szerda
A VEDAC színeiben a felnőtt mezőnyben Szögi István ötödik, az ifik között Felber Balázs a harmadik, Magyar Vera negyedik, a serdülők között Felber Balázs az első helyen ért célba..

Az elmúlt szombaton reggel, amikor Békéscsabán még javában esett az eső, csak kevesen gondolták, hogy déltől napsütéses, kellemes időben vághatnak neki a különböző távoknak a Pósteleki Parkerdőben a Forg-Tech Kupa Mezei futó Magyar Liga 1. fordulójának résztvevői. Az előzetesen bizonytalannak tűnő időjárás ellenére a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club által rendezett viadalon szép számban álltak rajthoz a futók.

A mezei futó magyar liga első fordulójára jöttek atléták Győrből, Veszprémből, Tatabányáról, Budaörsről, Debrecenből és a fővárosból is. Az eseményre kilátogató érdeklődők két versenyt is láthattak, mivel a Sport XXI. Program régiós mezei versenyét is ezúttal rendezték meg. A fő versenyen a férfiak 7000 m – a nők 6000 méteren találkoztak egymással.

Az első hat helyen a Gregor László, Pápai Márton, Vindics Balázs, Kazi Tamás, Szögi István, Juhász Balázs; illetve a Böhm Lilla, Szederkényi-Takács Andrea, Staicu Simona, Pavuk Tíra, Máté Anna, Váczi Lili sorrend alakult ki.

A fiatalabbak korcsoportos küzdelmeiben is látványos versenyeket hozó idénynyitó rendezői részéről Tóth Sándor, a Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezető igazgatója értékelte röviden az eseményt: „-Valami csoda történt, hogy ilyen gyorsan jóra fordult az időjárás, így megfelelő talaj fogadta a futókat. A vendégek elégedettek voltak, a rendezői gárda ezúttal is kiválóra vizsgázott. Gregor Laci fölényesen győzött, az elejétől nagy iramot diktált, és bár a végén a kétszáz méteres előnyből csak száznegyven maradt, emiatt nem bosszankodott senki.”

Miközben a mezei liga indulói rótták a köröket a pósteleki erdőben, az alkalmi színpadon köszöntötték a békéscsabai klub három olimpikonját

Elsőként a gyalogló Kovács Barbarát szólították, aki élete első olimpiáján, elsőéves felnőttként az 58. helyen végzett 20 km-es gyaloglásban Rió de Janeiróban. Ezt követően a 110 méteres gátfutó Baji Balázst hívták a színpadra. Ahogy az ismertetőben is elhangzott, a kiváló atlétának jó éve volt, hiszen a nyár elején Amszterdamban ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon, és az eseménydús versenyidény végén, ősszel házasságot kötött Szikszai Johannával, az atlétikai klub korábbi versenyzőjével.

„- Valóban szép sikereket értem el idén, csak az olimpia nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, egyébként pozitív az összkép erről az évről — mondta Baji Balázs, aki a napokban kapta meg a város közgyűlésétől a „Békéscsaba Sportjáért” kitüntetést.

A harminckilencszeres magyar bajnok, Rióban női súlylökésben bronzérmet nyert Márton Anita nagy tapsot kapott, mikor elmondta, már több mint ezer autogramot osztott ki, mióta olimpiai érmesként járja a településeket.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválja még, így válaszolt: ”- Elsősorban méterekben gondolkodom, szeretném elérni a húsz métert, de természetesen jó lenne, ha a minél nagyobb dobások újabb érmeket hoznának számomra.” Márton Anita szintén megkapta a „Békéscsaba Sportjáért” kitüntetést.

Ezt követően az olimpikonok edzőit köszöntötték ajándékkal: Germán Tibort, aki Kovács Barbara szakmai munkáját irányítja, és Eperjesi Lászlót, aki a bronzérmes Márton Anita mestere. Baji Balázs edzője, Tomhauser István tanítványaival versenyen volt, ezért nem tudott részt venni az eseményen.

Az ünnepségen Rutkovszky Ede, a MASZ ügyvezető igazgatója gratulált a csabai klub eredményeihez, mint mondta, Békéscsaba a hazai atlétika egyik fellegvára.

Forrás:
atletika.hu
beol.hu