Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 19. péntek // Emma névnap

Atléta fórum az elmúlt évekről, a jövőről

2016. november 01., kedd
A négyéves olimpiai ciklus és az idei szabadtéri versenyidény lezárásaként egész napos nyílt atlétikai fórumot rendezett a Magyar Atlétikai Szövetség az MLSZ Telkiben levő edzésközpontjában.

Gyulai Márton főtitkár köszöntője után Spiriev Attila sportigazgató részletes tájékoztatót adott az elmúlt négy év világversenyeiről, a célkitűzések megvalósulását jelző emelkedő számú helyezésekről, a hazai versenyrendszer megújításának kedvező tapasztalatairól.

A fórum résztvevői információt kaptak a szervezeti, működési rendet segítő MIR rendszer működéséről és a szövetség által felügyelt versenyzői és edzői programokról is. Az összejövetel „interaktív” részében a jövő évi versenynaptárt és a megelőző szakmai tájékoztatóban elhangzottakat beszélték meg a jelen levők.

„- Két fő célkitűzést fogalmaztunk meg annak idején – foglalta össze előadása után a fórum témáit Spiriev Attila sportigazgató. - Egyik a minőségi, nemzetközi szintű atléták számának növekedése; a másik azt a nevet kapta, hogy az aktív atlétizálás értékének a fejlesztése. Most itt összefoglaltam az elmúlt négy év kiemelkedő versenyeinek eredményeit.

Természetesen a legfontosabb az Olimpia, ahol 2012-ben Pars Krisztián londoni aranyérme kiemelkedett, de nem volt más atlétánk a legjobb 16-ban. 2016-ban igaz, hogy csak - idézőjelbe teszem a csak-ot – bronzérem, Márton Anita révén. De ezen kívül még öten a legjobb 16-ba kerültek, négyen végeztek a nyolc között. Nyilván a további világversenyeket, kontinentális, és korosztályos bajnokságokat is illett összefoglalni és ez meg is történt. Összességében elmondható: elégedettek lehetünk az eredmények alakulásával és a fejlődéssel. Ezt a számok és a tények világosan mutatják.

Természetesen adódik a kérdés, hogyan tovább. Az aktív atlétizálás értékének növelésében a legfőbb eszköz a versenyrendszer részbeni változtatása, megalkotása volt. CSB, Liga sorozat és egyéb elemek kerültek be a versenyrendszerbe és úgy érzem sikerült magasabb szintre hozni a versenyzők megítélését akár a klubon, akár az atlétikán belül. Ami nagyon fontos, a versenyengedéllyel rendelkező atléták számának növelése, ezt bő másfélszeresére növeltük ebben az időszakban.

A jövő vonatkozásában a fő célok nem változtak, azzal a kiegészítéssel, hogy különös hangsúlyt fektessünk a tehetségek pályán tartására, minél kevesebb, már korosztályos bajnokságokon eredményes versenyzőt veszítsen el a sportág. A lemorzsolódás óhatatlan. de ezt csökkenteni kell.

A Csapatbajnokság mindenképpen, de összességében a Liga-versenyek is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Nagyon nagy rendszerszintű változtatásokra nincs szükség a sportágban. Finomításokra, prioritások hangsúlyozottabb meghatározására igen. A Liga versenyek alakulása is ebben az irányban változik. Az egyik, hogy a létszán növekedés szükségessé teszi, hogy a korosztályos versenyeket leválasztjuk az abszolútról. Készül a pontos kiírása, hamarosan az atletika.hu-n olvasható lesz.

Fontos változás, hogy a korosztályos ligákban is döntőt fogunk rendezni. igy egy héttel Szuper liga döntő előtt a ifjúsági és a junior döntőre kerül sor. A Szuper ligával egy hétvégén pedig a serdülő liga döntő kerül megrendezésre. igy a korosztályos OB-k után még egy újabb cél verseny kerül a fiatalok programjába. A végső sorrendek a döntőben elért sorrendek alapján alakulnak ki.

Az egy hete nyilvánosságra került nemzetközi naptár ismeretében a jövő évi hazai versenynaptár közel készen van. Most itt a fórum résztvevői megismerkedhettek az elképzelésekkel, több érv és ellenérv kapott hangot pl. a Váltóbajnokság időpontjával kapcsolatban, de a többség véleménye alapján maradt a tervezett őszi dátum. Mindegyik mellett voltak valid érvek, de ha a fórum lehetőséget kapott, vélemény nyílvánításra, akkor nem lenne ildomos figyelmen kívül hagyni, melyik verzió kapta a nagyobb támogatottságot.

A Magyar bajnokság időpontja szokatlanul korai, június 9-11. Egyetlen oka a naptár telitettsége. Bemutattam a jelen levőknek, hogy szinte kizárásos alapon nem lehetett más hétvégét időpontot találni. A felnőtt ill. korosztályos kontinentális bajnokságok, a Csapat EB időpontja, helyszíne behatárolta a lehetőségeket.”- zárta az információkkal teli és jelentős érdeklődés mellett lezajlott fórumról összefoglalóját a szövetség sportigazgatója.

Rövid szünet után, már délután, a magyar labdarúgó válogatottak által is használt Keiser bemutató teremben folytatódott a konferencia. ‎A jelen levő szakemberek rendkívüli bemutatót hallhattak, láthattak - mély szakmai tapasztalattal, ráadásul atléta múlttal rendelkező előadóktól, Orbán Zsolttól és Kasper Istvántól.

A bemutató során betekintést nyújtottak az atlétika sportágban legrelevánsabb pneumatikus elven működő erősítő gépekbe, valamint egy ívelt futófelülettel rendelkező futópad működési hátterébe, alkalmazási lehetőségeibe. Az előadókat külön örömmel töltötte el, hogy végre szeretett sportáguk szakembereivel is megismertethették a Keiser filozófiát.

Forrás: atletika.hu (ml/kb)