Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 26. péntek // Ervin névnap

Sztáratléták versenyeztek Székesfehérváron

2016. július 25., hétfő
A világ legjobb eredményével, országos csúcsokkal és magyar győzelmekkel folytatódott az elmúlt hét elején a legenda.

2016-ban az égiek is komoly szerepet vállaltak abban, hogy 2016-ban a Gyulai István Memorial pontosan ott folytassa a legendás történetét, ahol egy évvel korábban abbahagyta.

Az időjárás kegyeibe fogadta az IAAF Gyémánt Liga sorozaton kívül, a világ legjobb atlétikai versenyét, amely most először két napon került megrendezésre. 43 ország több mint 360 atlétája érkezett Székesfehérvárra, és a várva várt tűzijáték sem maradt el.

A világcsúcstartó Anita Wlodarczyk már az első versenyszámban méterekkel túlszárnyalta saját versenycsúcsát kalapácsvetésben. Az olimpiai cím várományosa sorozatban harmadszor győzött Székesfehérváron. A verseny történetében először került megrendezésre a női 800 méter. A fedett pályás világbajnok burundi Francine Niyonsaba 2 percen belüli idővel győzött, és állította fel az alapcsúcsot.

Hatalmas csatát hozott a férfi magasugrás. Két nagy visszatérő, a korábbi világbajnok, ukrán Bogdan Bondarenko, valamint a bahamai Donald Thomas versenyéből ezúttal a karibi jött ki győztesen, beállítva egyéni csúcsát, 237 cm-el.

Szintén visszatérő vendégnek szá mít a Gyulai István Memorial történetében Asafa Powell. A jamaikai, Magyarországon elsőként futott 10 mp-en belül a 100 métert, amikor 2011-ben kétszer is a bűvös határ alá került.

Idén újra sikerült 10 mp-en belüli eredménnyel célba érnie, azonban ez mégsem volt elég a győzelemhez. A dél-afrikai Akani Simbine új nemzeti csúcsot jelentő 9.89 mp-es eredménnyel győzött, így Powell most már az első olyan sprinter is, aki Magyarországon 10mp-en belül futott ám mégsem győzött.

Az egyik legnagyobb várakozás a regnáló olimpiai bajnok, Kirani James bemutatkozását előzte meg. A grenadai csodagyerek – elvégre még mindig csak 23 éves – ellentmondást nem tűrő módon nyerte a 400 métert és tovább őrzi idei veretlenségét.

Kővágó Zoltán számára eddig sem volt ismeretlen az érzés, hogy milyen győzni a Gyulai István Memorialon. 2011-ben a világ legjobb eredményével utasított mindenkit maga mögé a szolnoki helikopterbázis tisztje. Az idén 67,13 m-el diadalmaskodott, ami egyben idei legjobbja is.

Hét számban is új versenycsúcsot ünnepelhettünk, született két országos rekord, volt két magyar győztes ám a csattanó mégis David Rudisha teljesítménye volt. Az olimpiai bajnok és világcsúcstartó kenyai legenda már a verseny előtt jelezte, azzal a céllal érkezik hazánkba, hogy a világ idei legjobb idejét fussa. Nos, ezt be is tartotta. Szenzációs 1:43,35-ös idejével megkoronázta az eddigi leglátványosabb Gyulai István Memorialt és méltó nyertese lett a dr. Spiriev Bojidar trófeának.

Baji Balázs újfent bebizonyította, hogy három a magyar igazság. Országos csúcstartónk alíg pár nappal a verseny előtt jelezte, hogy a frissen szerzett Európa-bajnoki ezüstérménél is jobban szeretné, ha egyszer győzne a Gyulai István Memorialon. Álma vált valóra, amikor kitűnő, 13.33 mp-es idejét senki sem tudta túlszárnyalni, és elsőként ért célba. A legkellemesebb meglepetést az idén a magyar atléták okozták.

Márton Anitának lehetetlen küldetéssel kellett szembenézni. Ellenfelei között szerepelt az olimpiai bajnok, Valerie Adams a világ és Európa-bajnok, Christina Schwanitz és a fedett pályás világbajnok, Michelle Carter is. A Magyarországon még soha nem tapasztalt erősségű mezőny a legjobbat hozta ki a Békéscsabai AC versenyzőjéből, aki 19,49 m-re javította saját országos csúcsát. (szervezők)