Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 02. csütörtök // Zsigmond névnap

Hírek a közelgő Olimpiai Játékokról

2016. június 20., hétfő
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach jelenlétében avatták fel szerdán az Olimpiai falut Rio de Janeiróban.

Az Olimpiai Park közelében, Barra da Tijucában fekvő faluban 31 épület 3604 lakásában lesznek elszállásolva a sportolók és hivatalos kísérőik. A 200 ezer négyzetméteren elterülő és nagy zöld felülettel is rendelkező falu 17 950 férőhelyes. A játékokra mintegy 10 500 sportoló érkezik, s velük együtt edzők, szövetségi vezetők, a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, illetve egészségügyiek töltik majd fel a falut.

A kivitelezés 232 milliárd forintnak megfelelő összegbe került, a költségeket a Caixa Ecomomica Federal állami pénzintézet állta. „- Ez az egyik legszebb olimpiai falu, amit valaha láttam – lelkendezett Thomas Bach. – A falu a játékok központja. Innen árad a játékok üzenete a cariocák, a brazilok és az egész világ felé. A sportolók életük egyik legnehezebb versenyére készülnek, de közben itt fognak lakni együtt, békében, s a béke és tisztelet üzenetét közvetítik majd a világ felé”. További részletek a mellékletekben olvashatók

Bemutatták az olimpiai érmeket / Ünnepélyes keretek között bemutatták a riói olimpia és paralimpia érmeit. A ceremóniára a Barra Olimpiai Parkban került sor, jelen volt többek között Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is. Az érmek az olimpiai hősök és a természet ereje közötti kapcsolatot szimbolizálják, egyenként 500 grammosak. Elkészítésük során a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vették, a színesfémek bányászásától kezdve a kivitelezésig, minden lépésnél. Az ezüst és a bronz medalionok 30 százalékban újrahasznosított anyagból készültek, a nyakba akasztást segítő szalagot pedig újrahasznosított műanyag palackból.

Az érmek egyik oldalán az olimpiai hagyományoknak megfelelően Niké, a győzelem görög istennőjének képe van, mögötte pedig a Panathinaiko Stadion és az Akropolisz látható a háttérben. A másik oldalon Rio 2016 logója és az azt körülvevő babérlevél – ami az ókori Görögországban a győzelem jelképe volt – látható. Összesen 2488 érmet készítettek: 812 aranyat, 812 ezüstöt és 864 bronzot. A teljes írás a mellékletekben megtalálható

A riói atlétikai stadion egy olimpiai bajnok szemszögéből / 2008-ban olimpiai aranyérmet nyert Stephanie Brown Trafton amerikai diszkoszvető Pekingben, aki eddig három olimpián szerepelt, és reményei szerint idén Rióban is megmérettetheti magát. A szervezőbizottság több neves atléta mellett őt is meghívta egy próbaeseményre, amelyet az atlétikai versenyek színhelyén, az olimpiai stadionban rendeztek.

A létesítményt eredetileg 2007-ben bővítették először, ám azóta egyszer már fel kellett újítani infrastrukturális problémák miatt, nagyjából 30 millió dollárból. Ezek után további újításokat kellett eszközölni, hogy a stadion megfeleljen az olimpiai előírásoknak, 15 millió dollárért - írja a theguardian.com.

„- Amikor először beléptem a stadionba, le voltam nyűgözve. A munkások még dolgoztak, próbáltak elrendezni mindent a versenyzők számára. Mindenki csinált valamit, és volt az embernek egy olyan érzése, hogy valóban, itt hamarosan tényleg olimpia lesz” - vélekedett Stephanie. A további tapasztalatokról bővebben olvasható a mob.hu-n megjelent írásokat tartalmazó mellékletekben.

Forrás: atletika.hu