Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 27. szombat // Zita névnap

EB-szinttel avatták az új hálót

2016. május 01., vasárnap
A VEDAC Évadnyitó dobóversenyén Orbán Éva EB-szintet dobott, remek eredménnyel kezdte a szezont Pásztor Bence és Fertig Fruzsina is.

A MASZ sportágfejlesztési támogatásának köszönhetően végre sikerült új dobóhálót beszerezniük a veszprémi dobóatlétáknak, amit a VEDAC hagyományos Évadnyitó Dobóversenyére szereltek fel először. Az április 30-án rendezett megmérettetésen először a VEDAC Dobóakadémia utánpótlása versenyezhetett elsőként az új háló alatt, Páli Viktor irányítása mellett.

A korábbi években megszokott rekordlétszámhoz képest ezúttal kevesebb versenyző állt dobókörbe a másnap rendezett szombathelyi ligaverseny miatt, de a verseny így is jó hangulatban zajlott, és kiváló eredményeket hozott.

Hosszú téli felkészülésen vannak túl a Dobóakadémia legjobbjai, akik most álltak először dobókörbe a szabadtéri szezonban, Zentai Tibor elégedett lehetett tanítványai teljesítményével. A háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó kalapácsvető, Orbán Éva 68,12 méteres (4 kg) eredménynek örülhetett, amivel teljesítette a nyári Európa-bajnokság kiküldetési szintjét. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert korábban még sosem dobott ekkorát a felkészülés ezen szakaszában, ami az olimpia évében mindenképpen biztató.

Fertig Fruzsina 65,02 méterrel végzett klubtársa mögött, ami szintén jó eredménynek számít, és maradt még bőven a dobásban. A VEDAC Utánpótlás EB 4. helyezettje Orbán Évához hasonlóan a felnőtt Európa-bajnokságra és a Riói Olimpiára készül, utóbbinak a kiküldetési szintje 71 méter.

Férfi kalapácsvetésben (7,26 kg) Pásztor Bence 72,53 méterrel kezdte a szezont, ami közel másfél méterrel jobb eredmény, mint amit tavaly a felnőtt világbajnokságon, a szezon végén dobott. Erre az eredményre építkezve néhány hónapon belül meglehet a Riói Olimpia 77 méteres kiküldetési szintje.

A legnagyobb létszámmal Szombathelyről és Székesfehérvárról érkeztek dobóatléták, a legfiatalabbak (gyermektől a serdülőig) érmeket vehettek át, a díjátadásban többek között Németh Miklós, olimpiai bajnok gerelyhajító is közreműködött.