Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 02. csütörtök // Zsigmond névnap

Célkeresztben Rio a VEDAC-nál

2016. január 05., kedd
Sikeres évet zárt a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), amely kettő-öt sportolót delegálhat a riói olimpiára.

– Jó évet zárt a VEDAC – jelentette ki a klub ügyvezető igazgatója, Németh Attila a vehirsport.hu érdeklődésére. – Pénzügyileg tovább erősödött az egyesület, s a klub utánpótlásbázisa is bővült. A 2015-ös esztendőben a VEDAC volt az ország egyetlen olyan klubja, amely minden korosztályos szabadtéri pályaversenyre delegált versenyzőt – tette hozzá.

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), ifjúsági világbajnokság, junior Európa-bajnokság, utánpótlás Európa-bajnokság, felnőtt világbajnokság – ezek voltak azok a fontosabb nemzetközi versenyek, ahol megmutatta magát a VEDAC.


Németh Attila (archív fotók)

– Fiatal sportolóink sikerei az egyesület jövőjét jelentik. Pásztor Bence lett az év utánpótlás atlétája, többek között az U23-as Európa-bajnoki bronzérmének köszönhetően, ami a 2015-ös év sportsikere klubunknál. Legnagyobb örömünkre Bence a felnőtt világbajnokságon is bemutatkozott idén, ami jó példa lehet a fiatal sportolóink előtt. Kéri Bianka két számban (400 m és 800 m síkfutás) is országos bajnok lett, és közel állt ahhoz, hogy döntőbe jusson az U23-as Eb-n. Csapatbajnokságon összesítésben ötödikként végzett a VEDAC, amely a klubok között a legtöbb pontot szerezte – foglalta össze a sikereket Németh.

Megjegyezte: jelentősen növekedett a Dobóakadémia utánpótlásbázisa, a toborzás jó úton halad. Már idén több országos szinten is figyelemre méltó eredményt mutattak fel a kezdők, akiknek a fejlődését élsportolók is segítik.


Orbán Éva

A 2016-os év legjelentősebb sporteseménye a riói olimpia, a sportvezető szerint kettő-öt kvóta megszerzésére van reális sanszuk. Mint mondta, a legnagyobb esélyeik kalapácsvetésben vannak. A férfiaknál 77 m-re módosult a teljesítendő szint, míg a nőknél 71 méteres dobástól mondhatja valaki magát biztos indulónak a 2016-os ötkarikás játékokon.

– Orbán Éva negyedik olimpiájára készül, míg Pásztor Bence első részvételéért harcol 2016-ban. Sosem voltak még fejben ennyire erősek versenyzőink. Mindkettejük éve az olimpia jegyében fog zajlani. A szokásosnál hosszabb téli alapozást követően május körül várható, hogy olimpiai A-szinteket dobjanak. Bence 2015-ös egyéni csúcsa 75 méter 74 cm, tehát kicsit több mint egy métert kell javulnia, ami elérhető távolság, s reális cél számára. Női kalapácsvetésben Orbán Éva mellett Fertig Fruzsina kezéből is elrepülhet úgy a kalapács, hogy az Rióig meg se álljon – fogalmazott a sportvezető, aki szerint Pásztor esetében a 8-16. hely, míg Orbánnál a 12-es döntőbe jutást lehet célként megfogalmazni.


3000 m akadályfutás után maraton - Minczér Albert új számban indulna az olimpián

Férfi maraton futásban is módosult a nevezéshez szükséges idő 2 óra 19 percre. A londoni olimpián 3000 m-es akadályfutásban induló Minczér Albert nemrég 2 óra 26 perc alatt teljesítette a klasszikus távot, így belátható közelségbe került számára a szint teljesítése. A londoni olimpikon Kovács Tamással együtt áprilisban fog nekifutni a szint teljesítésének.

Az ügyvezető a 2016-os év további feladatairól, s a régóta várt létesítmény felújításról is beszélt. – A következő öt-tíz év irányát szeretnénk meghatározni a 2016-os esztendőben, amely a klub egész életét érinteni fogja. Az utánpótlás nevelésben szeretnék már a kiválasztásnál modernebb filozófiát képviselni. Sosem álltunk még ilyen közel ahhoz, hogy felújításra kerüljön a stadion. Az átadás-átvétel zajlik az egyetem és a város között. 2016-ban már szeretnénk lehívni a támogatásokat, s akár év végén vagy legkésőbb 2017 elején megkezdődhetnek a munkálatok az atlétikai létesítményeknél.

Másodszor is távozott

Év végén másodszor is távozott a VEDAC-tól a junior világbajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Hudi Ákos. A veszprémi nevelésű sportoló a Haladás VSE-nél töltött három év után egy szezon erejéig visszatért ugyan Veszprémbe, de év végén ismét távozott, ezúttal a szombathelyi Dobó SE-hez.

– Ákos nem találta a helyét a VEDAC-ban, pedig minden szakmai és anyagi támogatást megkapott. Úgy gondolom, nem becsülte meg eléggé, hogy a klub, különösképpen edzője visszafogadta, de békében váltunk el, és sok sikert kívántunk neki a további pályafutásához – mondta Németh Attila.

Forrás: vehirsport.hu