Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. május 02. csütörtök // Zsigmond névnap

„Nem hiszem, hogy a kor minősíti a sportolót”

2015. november 21., szombat
Szirbek Zsolt útja a ping-pong asztaltól vezetett a VEDAC futópályájáig, ahol ma is aktívan sportol, immár a családjával együtt.

Név: Szirbek Zsolt
Született: 1974. július 25, Veszprém
Csillagjegy: Oroszlán
Családi állapot: nős, két gyermek apja
Beosztás: Minőségbiztosítás mérnök

A kezdetek

- Asztaliteniszezőként kezdtem, meglehetősen furcsa indítás egy kézilabdaszentélyben. Családfámra gondolva fiaim babanaplóját magam készítettem, nagyszüleimig visszaágaztatva, de való igaz, csak apám és nagybátyám neve mellett van sportmúlt bejegyezve. Ők alapító játékosok voltak Építőkben 77’-ben (MVM Veszprém elődje). Miután sporttagozatos suliba jártam általánosba, valamit kerestem órák után, és ez asztalitenisz volt. Ahol én nevelkedtem ott nem volt igazi hagyománya az atlétikának, nem volt példakép vagy előd, akinek a teljesítményét látva kedvet kaptam volna futáshoz. Aztán 88’ tavaszán testnevelő tanárom (Kungl Jóska bácsi ) kivitt a sulitól vagy 500 m-re lévő városi stadionba.

Miért váltottam?

- Apám aknafedelet csinált otthoni ping-pong asztalomból… Abban hittem, hogy mindent meg kell próbálni. A próbálkozás nem kerül semmibe, ha nem sikerül nem vesztettem semmit. Illetve vonzott a sportág sokszínűsége.

Az eredmények azért jelentenek valamit…

- Rajthoz álltam már sok helyen fedett pályán, mezei futáson, pályán, utcán, hegyen idehaza és külföldön is egyaránt. Én sportoló vagyok, s tudomásul kell venni, sportnak nem az a célja, hogy ellenségeket neveljen, hanem hogy összehozza az embereket. A sport nem feltétlenül a győzelemről szól, inkább az a lényeg, hogy elégedett legyél önmagaddal, a teljesítményeddel. Ha megtettem mindent, ha maximumot hoztam ki önmagamból, akkor elégedett vagyok és eszembe sem jut a csalódottság.

A győzelmek mellé akkor is kell egy mérhető cél.

- Vannak, és akit mélyebben érdekel azok számára az edzésnaplóm egy nyitott könyv. Értelmetlen lenne versenyeim számát és eredményeit felsorolni, de tény sokat ezek közül felkészülésnek szántam a mérhető célért.

Előttem az utód, utódok

- Ezen a képen Albert 14 hónapos sincs. A 2007-es magyar marathon bajnokág célegyenesében a karomon futottam be vele utolsó 150m-en, ezzel mutatva őt be sportbarátoknak. Egy cipőhosszal előttem totyogott be célvonalon. Ő 2,5 éves kora óta jár gyerektornára, amit edzőm Tóthné Stupián Anikó tart hasonló korúak számára. Azóta Titusz is megérkezett és ő sem bírja mozgás nélkül.

Mindez hogyan fér bele minden napjaimba?

- Dolgozom edzéseim mellett, ezt csinálom 96’ óta. Annyival másabb az elmúlt kilenc év, hogy a sport intenzitása bár valamelyest már csökkent, igyekszem hét közben az esti altatás után futni menni, és intenzív edzéseket pedig a hét második felére összpontosítani. Akkor is, ha lehet legkevesebb időt elvenni otthoniak elől. Persze az sem kis logisztikai feladat megoldani, hogy feleségemnek is igénye van a futásra, mozgásra… Illetve teljesítményem csökkenése nem csak korral járó biológiai tény, hanem már kevesebb időm azokra a kiegészítő sportágakra, mint a kerékpár vagy úszás, ami régebben elengedhetetlen volt egy bizonyos szint felett.

Mi jöhet még?

- Korunk sajátos jellemzője a kemény, sokszor könyörtelen kenyérharc, az érvényesülésért, anyagi biztonságért való küzdelem. Hajlamosak vagyunk a sport emberformáló és társadalomformáló hatásáról elfeledkezni. Aki a sportpályán megtanulja a küzdést, a szabályok betartásának fontosságát, az ellenfél tiszteletét, sportág alázatát, az megtanult veszteni és nyerni. Az igazi sportember képes a vesztés után újra felállni és tovább küzdeni. 2006–ban született Albert, Titusz 2009-ben. Tudni kellett átértékelni. Azóta a többi versenyt már csak a felkészülés részeként kiegészítésként futom, valahogy vonz maraton és az azt körülvevő mindenség.

- Most, hogy mindenki dolgozik már odahaza (óvoda, iskola) ezt a ritmust kell felvenni következő évekre. Természetesen a pihenés és regenerálódás idejét is be kell tervezni. Éveken át tengerpart volt fő pihenőhely számunkra, de pár éve már Hollandiába is haza járunk, húgom holland állampolgársága okán. 2015 -ben pont abból a városból, Utrechből indult a Tour de France, ahol ő is lakik, ami mint sportesemény szintén évek óta lázban tart. Elmúlt egy-két évben kimaradtak a nagy koncertek az életünkből, de bízom benne, hogy 2011 -hez hasonlóan következő években is lesz szerencsém U2 vagy Sting korcenten ott lenni, már teljes családdal.

Edzésnaplóm, mint nyitott könyvből

1988. május, első futóedzés
1989. október, magyar bajnokságon szerzet első érem
1994. április, első magyar bajnoki aranyérem
1997. március 9, Gellért hegy csúcsfutás. Táv 2400m, szint 127m…….:) – azóta feleségem
1997. október 19, Bécs-Budapest mánia kezdete
1998 – 2000 július, Fadd-Dombori Schönek A. – Szóka A. – Szirbek Zs. triatlon váltó, három évig a csúcson
2000. augusztus, Nagyatád Ironman váltó, találkozás a marathonnal – lesz következő is !
2001. október, Budapest első hivatalos marathoni idő
2002. szeptember 14, Krems marathon nyulaztam egy veszprémi olimpikonnak, rá 13 napra ismét neki nyulaztam csak magyar bajnokságon, táv szintén marathon – megérte
2003. leggyorsabb év, legkisebb szórással mérhető eredményekben, 7100 futott km az évben
2005. július, Roth Ironman világ legrangosabb Ironman versenyének egyike, közel 2 millió nézővel, az abszolút negyedik helyre hoztam be váltómat egy német úszó, német kerekes, magyar futóval
2007. már csak a lefutott marathonokat számolom
2010. július 10, Veszprém az utolsó pályakör. Az utolsó pályaversenyem után egy „utolsó pályakört” rendeztünk pályától való búcsúzásomra sporttársakkal. Egy közösen lekocogott kört, amin mindenki saját készítésű rajtszámot viselt, amire azt írt vagy rajzolt, amit csak akart. Innentől végleg az utcára kerülök – torta is volt.

Kedvenc……

zene: U2, Sting, Mike Oldfileld, Madonna, LGT
film: Egy csodálatos elme, Holiday, Ha eljön Joe Black, Star Wars 1 - 6
hely: Róma
étel: lila zacskóban 300g…. és minden, ami nasi
kedvenc sport: úszás, triatlon, kerékpár
példakép: Paul Tergat (atlétika); Egerszegi Krisztina (úszás); Roger Federer (tenisz); Lance Armstrong (kerékpár); Marit Björgen (sífutás)