Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 28. csütörtök // Gedeon névnap

Hőség és remek eredmények

2015. július 08., szerda
A tikkasztó időjárás ellenére élvezetes versenyek, egyéni és versenycsúcsok, remek veszprémi eredmények is születtek a Gyulai István Memorialon.

A női kalapácsvetést a világcsúcstartó, lengyel Anita Wlodarczyk 75.48 méterrel nyerte a német Betty Heidler (73.91) előtt. A VEDAC magyar csúcstartója, Orbán Éva 67.34 méterrel jutott be a döntőbe, majd kétszer is javítva eredményén (68.65, 69.25) egy centiméterrel az amerikai Amber Campbell mögött a nyolcadik helyen zárt.

Férfi kalapácsvetésben a lengyel Pawel Fajdek meggyőző fölénnyel, 83.12 méteres eredménnyel győzött, megelőzve az olimpiai bajnok Pars Krisztiánt (79.23). A VEDAC-os Hudi Ákos folyamatosan javított az eredményén (71.56, 71.73, 72.09, 72.37, 73.29, 71.24), az idei legjobbját háromszor is megjavítva a nyolcadik helyen végzett.

A Gyulai István Memorial keretében Szuper Liga és Junior Liga versenyeket is rendeztek VEDAC-os atléták részvételével. Női 400 méteren Renkó Evelin (57.34) ötödik, Csorba Eszter (60.87) tizenharmadik, Loránd Lilla (61.44) tizennegyedik lett. Junior 100 méteren Czaun Péter egyéni csúccsal (11.92) tizenegyedikként, Fülöp Virág szintén egyéni csúccsal (12.96) nyolcadikként zárt.

A masz.hu beszámolója:

A Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj kora délutáni férfi kalapácsvető versenyében, melyen a rekkenő, közel 40 fokos hőséggel is meg kellett küzdeniük a atlétáknak, az olimpiai bajnok Pars Krisztián második lett a világ idei legjobbját elérő lengyel Pawel Fajdek mögött.

A szombathelyiek kétszeres Európa-bajnoka már a hétfői sajtótájékoztatón jelezte, hogy ezúttal kivételesen nem a győzelem a cél számára, hanem az, hogy 79 méter fölé kerüljön, mivel sérüléssel bajlódott, így formája nem olyan, mint az utóbbi években volt. Az kiderült, hogy a szombathelyiek versenyzője még nincs a régi formájában, mert ugyan biztatóan, 77,44 méterrel kezdett, ezt követően azonban nem jöttek az egyre nagyobb dobások.

Szinte minden kísérlete után fejcsóválva hagyta el a dobókört, még utolsó dobását követően is, amikor 79,23-ig repítette szert, ami mindössze egy centivel rosszabb idei legjobbjánál.

Az első helyezett kiléte egy pillanatig sem volt kérdéses, Pawel Fajdek ugyanis 79 fölötti dobással kezdett, másodikra pedig 81,16-ig jutott, míg ötödikre 81,99-re javított. A lengyelek világbajnoka utolsóra hagyta a csattanót, s 83,12 méterrel a világ idei legjobbját érte el, ami egyben versenycsúcs.

"- Kicsit el vagyok keseredve” - nyilatkozott Pars Krisztián, akinek megszakadt győzelmi sorozata a Gyulai emlékversenyen. Hozzátette, a 79 métert várta magától, de derékfájdalmai miatt nem tudott úgy teljesíteni, ahogy szeretett volna, s ez eddig az egész évre igaz.

A férfiak előtt a női kalapácsvetők is megküzdöttek egymással a nemzetközi szövetség szakági pénzdíjas sorozata keretében, s ahogy a férfiaknál, úgy náluk is a papírforma igazolódott. A lengyel világcsúcstartó, Anita Wlodarczyk 75,48 méteres dobásával több, mint másfél méterrel legyőzte a korábbi rekorder német Betty Heidlert. Wlodarczyk közel két hete Wroclawban saját, 79,58-as rekordját is túlszárnyalta - igaz, nem hitelesített pályán - ezúttal azonban erre nem volt esélye, vélhetőleg leginkább a nagy meleg miatt. A szám legjobb magyarja Orbán Éva volt, aki 69,25 méterrel a nyolcadik helyen végzett.

Női magasugrásban Szabó Barbarában bízhattak leginkább a már kora délután is kilátogató nézők. Szabó végül 1,84 méterrel negyedikként zárt, a győzelmet pedig az orosz Irina Gorgyejeva szerezte meg 1,91 méterrel.

Az olimpiai és világbajnok amerikai Justin Gatlin szembeszélben 10.02 másodperccel is biztosan győzött 100 méterena Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen több mint 40 ország versenyzője, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok indult. A Fehérvári Regionális Atlétikai Központban a verseny legnagyobb sztárja, aki 9.74-gyel vezeti az idei világranglistát, kilőtt a rajtnál, de a szembeszélben a táv végét könnyebbre véve 10 másodpercen kívüli idővel ért célba/10,02 mp. Amint elmondta, az eredmény ellenére elégedett, mert számára a legfontosabb, hogy jól felkészüljön a következő versenyekre és az augusztusi Világbajnokságra.

Női százon előzetesen kiélezettebb versenyt lehetett várni, ám a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Brown az első méterek után ellépett riválisaitól, s nagy fölénnyel győzött. Méghozzá kitűnő, 10.99 másodperces eredménnyel, ami idei legjobbja, egyben pedig versenycsúcs is.

Súlylökésben a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita nagyon kiegyensúlyozott sorozatot produkált. Végig 18 méter körül dobott, 18,46 méterrel zárt, ami a harmadik helyre volt elég, miután a trinidadi Cleopatra Borel 19,26 - az amerikai Michelle Carter pedig 19,20 méterig jutott.

Az esti program magyar szempontból másik legérdekesebb számában, férfi diszkoszban az idén egyre jobb formába lendülő Kővágó Zoltán úgy léphetett dobókörbe, hogy a szombati, párizsi Gyémánt Liga-versenyen második lett a lengyel Piotr Malachowski mögött. Az esély ezúttal kínálkozott a visszavágásra, ám a lengyel dobó most is megelőzte. Az viszont mindenképpen biztató lehet az athéni olimpia magyar ezüstérmese számára, hogy sorozatról sorozatra javított, és végül 63,20 méterrel végzett másodikként a 65,17-ig jutó riválisa mögött.

Kővágó elégedetten nyilatkozott. Amellett, hogy dicsérte a verseny színvonalát és a lelkes közönséget, azt is elmondta, hogy a világ jelenlegi legjobb diszkoszvetői voltak itt a viadalon, ezért is biztató második helye.

A férfi 110 méter gát hagyományosan a Gyulai Memorial egyik legerősebb száma. Idén annyi kiváló futót sikerült Székesfehérvárra csábítani, hogy A és B futamot is rendeztek. Az erősebbik futam aztán némileg másfajta versenyt hozott, mint amire mindenki számított, ugyanis a rajt után nem sokkal ketten is elestek, de a versenyben maradt futók közül sem tudta mindenki botlások nélkül teljesíteni a távot.

A győzelmet az orosz Európa-bajnok Szergej Subenkov szerezte meg a 2011-es világbajnok amerikai Jason Richardson és a világcsúcstartó, szintén amerikai Aries Merritt előtt. Subenkov 13.27 másodperces eredménnyel győzött, ami a közel 2 méter/másodperces szembeszélben figyelemre méltó. Baji Balázs 13,57-el az ötödik legjobb volt.

A magasugrás az idei Gyulai Memorial egyik legjobb versenye volt - a már 230-on búcsúzó, olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov gyengélkedése ellenére is. A 243-as egyéni csúccsal rendelkező Mutaz Esza Barsim csak nagy csatában tudott győzni a 2007-es világbajnok bahamai Donald Thomas előtt. Barsim 234-en kettőt hibázott, de a 236-ot átvitte, ez pedig elég volt a sikerhez.

A látványos versenyek során a 21 éves Steven Gardiner 400 méteren legyőzte nagyhírű ellenfelét LaShawn Merrittet/44,30 - 44,43 mp. 1500-on és 3000 akadályon kenyai dominencia volt: 1. Ronald Kwemoi 3:37.76 és Jairus Birech 8:16.92 p. A nőknél Nancy Chepkemoi volt a befutásnál is élen 1500 méteren/ 4:04.41 p.

Távolugrásban egy cm döntött Michael Hartfield javára Fabrice Lapierrel szemben /790 - 7.89 cm. A férfi gerelyhajítást a stabilan nyolcvan méter felett teljesítő Jakub Vadlejch nyerte/ 82.76 m.

Színvonalas versenyt hozott Lolo Jones győzelmével a női 100 gát/12,69 mp – melyben Répási Petra ismét javított az általa tartott junior csúcson/ 13,39 mp. A 400 gátat 54,60-al Georganne Moline nyerte.

A verseny legjobb eredményéért járó Dr.Spiriev Bojidár serleget a férfi magasugrás győztese, Mutaz Esza Barsim vehette át.