Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. március 29. péntek // Auguszta névnap

Világversenyeken „nyaralnak” a VEDAC-osok

2015. június 29., hétfő
Mozgalmas nyár elé néz a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), melynek sportolóira felnőtt és utánpótlás világversenyek várnak, ahol érmekért és olimpiai kvótáért is harcba indulnak.

Július 9-12. között Észtországban rendezik az U23-as Európa-bajnokságot, ahol a VEDAC három kalapácsvetőjének, Pásztor Bencének, Töreky Balázsnak és Fertig Fruzsinának is drukkolhatunk. A veszprémiek első számú aranyesélyesétől, Pásztortól a győzelem mellett a 76 méteres felnőtt világbajnoki szint megdobását várja a szakvezetés. Bizakodásra adhat okot, hogy a kiváló kalapácsvető idei legjobb dobása mindössze 24 centiméterrel marad el a biztos vb-kvalifikációtól.

– Szeretnénk, ha Bence már utánpótlás Európa-bajnokként utazhatna a felnőtt vb-re. Erre akkor is jó esélye van, ha nem sikerül teljesítenie a világbajnoki szintet, hiszen világranglistás helyezése alapján is kaphat meghívást Pekingbe. Fruzsinánál a döntőbe kerülés reális elvárás, de egy jól sikerült dobással még dobogóra is felállhat. Számára a 70 méteres felnőtt világbajnoki szint teljesítése is cél – tudtuk meg Németh Attilától, a VEDAC ügyvezetőjétől.

A futók is rajthoz állnak az észt fővárosban, Tallinnban: Kéri Bianka és Kiss Gergő Xavér egyaránt 800 méteren méreti meg magát. A sportvezető szerint Kérinek egyéni csúcs körüli eredményre lesz szükség a döntőbe kerüléshez, míg Kissnek a középdöntőbe jutás a kijelölt célja.

Szögi István hosszútávfutó a tavalyi junior vb-n futott egyéni csúcsával kvalifikálta magát az idei utánpótlás Eb-re. Jelenleg azonban még nem lehet tudni, hogy rajthoz áll-e 5000 méteren, ugyanis csak néhány hete érkezett haza az Egyesült Államokból, ahol egyetemi tanulmányait folytatja. Kérdéses, hogy a formája lehetővé teszi-e a megmérettetést.

Július 15-19. között kerül sor az ifjúsági világbajnokságra a kolumbiai Caliban. A magyar küldöttséget erősíti Kálmán Alexandra diszkoszvető is, aki döntőbe szeretne jutni.

Az ifi vb-vel egy időben rendezik Svédországban a junior Európa-bajnokságot, ahol Somogyi Anett megcélozza a legjobb nyolcba kerülést a 3000 méteres akadályfutásban.

Július végén az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) következik a grúziai Tbilisziben, melyen Renkó Evelin képviseli a veszprémi színeket. A fiatal atléta a korosztályos európai ranglista 9. helyén áll 400 méteres síkfutásban, célja a döntőbe kerülés lehet.

Az év fő eseménye a felnőtt világbajnokság, melyet augusztus 22-től 30-ig a pekingi Madárfészekben, a 2008-as olimpia helyszínén rendezik meg. A sportág csúcseseményén a világ legjobb atlétái sorakoznak fel, hogy összemérjék erejüket. Az elittel tarthat Orbán Éva kalapácsvető is, aki a VEDAC eddigi egyetlen biztos vb-résztvevője. Orbán felemás teljesítményt nyújtott idén: az év elején világranglista vezető dobást mutatott be Dél-Afrikában, a zürichi csapat Eb-n viszont érvényes kísérlet nélkül fejezte be a döntőt.

– Eredményei alapján egy sikeres felkészüléssel elérhető számára a negyedik olimpiai szereplés. Pásztor Bence mellett Fertig Fruzsinától várható még a vb-kvalifikációs szint teljesítése. A női mezőny jóval sűrűbb, így esetében nehéz megjósolni a világranglistás behívás esélyét. A 70 méteres szint teljesítésére azonban kiváló lehetőség az utánpótlás Eb – bizakodott a klub ügyvezetője.

A dobókat Zentai Tibor és Mozsdényi József, a futókat Tóthné Stupián Anikó, Németh Eszter és Király Csaba készíti fel.

Forrás: Zatkalik Dániel, vehirsport.hu