Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club
2024. április 25. csütörtök // Márk névnap

Tungli Józseftől búcsúzunk

2015. június 24., szerda
Életének 67. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Tungli József, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szenior atlétája.

Tungli József Zánkán járt általános iskolába, a helyi labdarúgó csapat kapusa volt, később a Lóczy Lajos Gimnáziumban végzett, ahol Patinszki András testnevelő tanár szerettette meg vele az atlétikát. A futó és ugrószámokban jeleskedett. A gimnázium után a Veszprémi Járási Sportszövetségben kezdett dolgozni, majd később a Veszprém Megyei Sporthivatal elnökének nevezték ki. Ezt követően a Vetési Albert Gimnázium igazgatóhelyettese lett, ahol nyugdíjazásáig dolgozott.

Jövőre lett volna 50 éve, hogy a Bakony Vegyészben elkezdett atletizálni, azóta mindvégig Veszprémben, az utódegyesületekben, így az alapításának 25. évfordulóját idén ünneplő VEDAC-ban sportolt. Élete utolsó pillanatáig aktív atléta volt, a szegedi atlétikapályán, egy szenior verseny közben távozott közülünk.

A testnevelés és a testkultúra fejlesztése mindig fontos szerepet töltött be az életében. Tanítványai nagyon szerették, olyan értékeket adott nekik, amiket egész életükben hasznosítani tudtak, emberi tartást adott nekik. A sport szeretetét és a kitartást nevelte a fiatalokba.

Nagyon szerette a természetjárást és túrázást. Az általa vezetett túrákra mindig nagyon felkészült.

A teljesség igényével fel sem lehet sorolni azokat a pozíciókat, amiket betöltött, azokat a közösségi tevékenységeket, amiket évtizedeken át folytatott.

Több nyugdíjas szervezet aktív tagja volt. Megalapította a Szenior Tanácsadók Társaságát, 2001-től tagja a városi idősügyi tanácsnak is.

Hosszú éveken át a Kapcsolat 96 Mentálhigiénés Egyesület önkénteseként tevékenykedett. A Sportszervezők Baráti Társasága Veszprém Megyei Csoportja ügyvivője, a Veszprém Megyei Szabadidősport Szövetség megbízott elnöke volt, 2010-ben a Sportszervezők Baráti Társasága országos szervezet egyik alelnökévé választották.

Nagy becsben tartotta a sportereklyéket, többször jelent meg eseményeken régi újságcikkekkel, amiket évtizedekre visszamenőleg nagy gonddal megőrzött.

1987. október 27-én váratlanul színvinfarktust kapott. Családjának és céltudatos életvitelének köszönhetően még közel három évtizedig aktív életet tudott élni. 2015. június 20-án váratlanul távozott közülünk.


Az utolsó 100 méter

Váratlanul ment el, szinte elfutott közülünk. Lefutotta földi léte utolsó száz méterét, de bizonyára az égből letekintve továbbra is az atlétika szerelmese marad, és tovább rója a köröket. Az atlétikapályán hagyott itt minket, ahol élete nagy részét töltötte. Remek sprinter és távolugró volt, majd elismert sportvezető. A sport határozta meg az életét, példát mutatott tevékenységével. A veszprémi szenior atlétika meghatározó egyéniségeként sportolt és aktív szervező volt. Pályafutását sérülések hátráltatták, de mindannyiszor visszatért a pályára, nem tudott élni a sport, a futás nélkül. Segítette társait a felkészülésben, intézte a versenyekre történő nevezéseket, rendszeresen tudósított is azokról, részt vett a hazai atlétika versenyek lebonyolításában, a szenior csoport vezetője volt. Két hete még a Balaton Bajnokságon versenybíráskodott. Megjelenése a távolugró nekifutónál elegáns, tekintélyt parancsoló és egyben nagyon emberi volt. A szabályok betartására nagyon ügyelt, és sokszor hasznos tanácsokkal látta el a fiatalokat. Mindig kiállt az elvei mellett, egy jó ügyért bármilyen konfliktust felvállalt. A veszprémi atlétika meghatározó, aktív tagját veszítettük el,Tungli József emlékét megőrizzük. Kedves Jóska, szeretettel gondolunk Rád!